![]() |
Wtorek
31.12.2013nr 365 (3075 ) ISSN 1734-6827 Hyde Park Corner Temat: Zakaz wędzenia wędlin Autor: TOWOJ godzina: 00:04 Zajefajniste:-))) Autor: Piotr 30.06 godzina: 00:56 na pohybel !!! Autor: zygi godzina: 09:30 Ja i tak będę sobie wędził bo w sklepach nie kupuję a ich decyzje mam w głębokim poważaniu jak oni mnie. Pozdrawiam. Autor: Trojak godzina: 10:03 Dym w płynie przysyłają nam ludni "bracia" znad Jangcy- po taniości. Autor: cypis111 godzina: 10:53 parę mikrogramów dymu olchowego jak się ma do komina sąsiada z zasiarczonego mułu węglowego prosto w moje okna? Będziemy kupowali kiełbasę i do wędzarni , jaki problem? Autor: wj2000 godzina: 10:58 qqqqqqqqqqqqqqqq azbestu też zakazali używać.............. Autor: Led godzina: 11:03 Małymi kroczkami zaganiają bydło do zagród przed ubojem:) Autor: Epaton godzina: 11:22 W partyzantce nie mamy sobie równych damy radę i z tym .:-) DB Autor: pięta godzina: 11:29 A ubój nadal w obracalnych wózkach trwa ......a miał być zakaz . Posumujmy niech sobie gminy żydowskie czy muzułmanie /bo o nich jakoś zapomnieliśmy ! / ubijają rytualnie bo jeść trzeba tylko niech przedstawiciele ich nawet z tytułami profesorskimi nie wypowiadają się publicznie przeciwko łowiectwu .No i żadnego geszeftowego ex portu do ISRAEL goje nie robić Mówiąc o etyce , humanitaryzmie itp. wzniosłych hasłach nie wolno potrzeć tylko na sąsiada u którego się gościnnie żyje i robi interesy trzeba także widzieć swoje nie licujące z XXI wiekiem poczynania z tym ubojem rytualnym albo przejść na kuchnię jarską z dużą zawartością szczawiu . To też jest dobra metoda bo spożywanie dużej ilości szczawiu naraża konsumenta na choroby stawów a to utrudnia z kolei "przemieszczanie " się po kraju takiego konsumenta co ma wiele pozytywnych aspektów DB Autor: MARS godzina: 11:37 pięta widziałeś ten ubój czy piszesz dla samego pisania? Autor: pięta godzina: 11:54 Kolego MARS nie zadawaj naiwnych pytań ...a co niby konsumują te dwie opisane nacje czy mięso koszerne czy ten szczaw o którym tu przykładowo była mowa ? Nie wierzysz przecież w tę drugą opcję bo jest wysoce niedorzeczna na samym szczawiu ,rzepie i brukwi człowiek nie wyżyje na dłuższą metę .Jeśli nie ma uboju rytualnego to skąd bierze się mięso które z niego pochodzi i takie pytanie /wraz z odpowiedzią / trzeba mi było zadać a nie czy widziałem taki ubój i chyba tyle a może aż tyle z ewangelii miły kolego DB Ps szczawiem , brukwią i pokrzywami zbrodniarze hitlerowscy karmili więźniów w obozach koncentracyjnych i zdjęcia tak zagłodzonych ludzi obiegły cały świat i są przestrogą dla przyszłych pokoleń by nigdy taki proceder się już w cywilizowanym świecie nie powtórzył !Więc i ubój rytualny być musi by można prowadzić normalną kuchnię dla tych którzy z niej korzystają ale na pewno nie powinno to stanowić -podobnie jak prowadzenie gospodarki łowieckiej /czytaj polowanie / źródła gorących polemik i dyskusji szczególnie w prasie brukowej lub głupawych wywiadach radiowo-telewizyjnych bo robi dla jednej czy drugiej strony więcej zła niż pożytku. Autor: MARS godzina: 11:56 Wiesz co to jest chociażby import? Autor: Alej..... godzina: 11:58 znowu czosnku sie nazarl Autor: pięta godzina: 12:10 Jeśli pytasz mnie kol.MARS o import to może dla przykładu teraz krótko i treściwie wskażesz mi kilka krajów z których takowy import koszernego mięsa się do Polski odbywa nie musisz pisać o wszystkich wystarczy kilka przykładów DB Ps bo "sztuczny płynny dym " dla nowoczesnego wędzenia wędlin podobno pochodzi z importu Chińskiego co już wcześniej tu ktoś podał . Autor: MARS godzina: 12:22 w większości państw UE oraz EFTA dozwolony jest ubój rytualny bez konieczności ogłuszania zwierzęcia. "W 2010 roku takich uśmierceń zwierząt dokonywano m.in. w Belgii, Bułgarii, Danii, Francji, Niemczech, Grecji, Holandii, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Portugalii. W niektórych krajach - Austria, Finlandia, Słowacja i Estonia - obowiązywały ograniczenia, a bezwzględny zakaz uboju bez ogłuszania obowiązywał w Szwecji, Norwegii i Szwajcarii" (prawo.rp.pl/artykul/1003042.html) Autor: pięta godzina: 12:31 No więc jak już tu tę na zielono formułkę podałeś to tylko teraz krótko skąd owo koszernie pozyskane mięso jest do Polski importowane wiesz czy nie wiesz ? Podaj chociażby jeden jedyny przykład tak dla zasady uczestnictwa w dyskusji powiedziało się" A "trzeba powiedzieć" B" Gdybyś jednak nie wiedział zawsze po Nowym Roku można zapytać w Ministerstwie Rolnictwa skąd pochodzi koszerne mięso na naszym rynku wewnętrznym /można bez szczegółów np. nazw zakładów mięsnych etc/ pewnie taka informacja nie jest tajemnicą i jej chętnie udzielą ? Zresztą Ty kolego jako lekarz weterynarii powinieneś lepiej o tym wiedzieć niż ja -masz większe możliwości weryfikacyjne w branży pozdrawiam DB Autor: MARS godzina: 12:48 Znajdź sobie innego chłopca na posyłki. Jak żes taki ciekaw to podzwoń po dminach zydowskich czy innych muzułmańskich i popytaj LENIU. Autor: Led godzina: 14:39 piętka, najważniejsze, że wiemy i jesteśmy przekonani, że te nasze dziczki, jelonki, bażanty itd. są najzdrowsze i nic ich tuszek nie zastąpi w zdrowej domowej kuchni. Smrodojady wiedzą o tym i zazdroszą. Autor: Led godzina: 14:51 Żeby takich informacji udzielono, pewnie musisz wyjąć i pokazać ptaka bez napletka. Jak będę w Wwie zajadę na Pl.Grzybowski 4 i zapytam. Może stryjek ma sad mnie nie zawinie? Autor: Wojtek godzina: 15:19 Piersiówki wrócą do łask... a dlaczego? Wspomniany zakaz siłą rzeczy musi dotknąć wszelakiego grilowania i kiełbasek nad ogniskiem m. in. w przerwach w polowaniach. Zatem taki Nemrod przyniesie ze sobą w piersiówce "płynne wędzidło", a ognisko tylko do ogrzania .... się. Autor: Haluk godzina: 15:20 Przed zakazem wędzenia (załacznik) Autor: Haluk godzina: 15:22 Po wprowadzeniu zakazu wędzenia (załącznik - grudzień 2013 - wyroby własne - dzik z Mazur) Autor: karin78 godzina: 16:35 Ad.Haluk Ja w ten sam sposób przestrzegam zakaz wędzenia....I zapewniam moja lepsza. Pozdrawiam. Autor: zygi godzina: 16:42 Comają robić jak nasze wędliny najlepsze na całym świecie.Trzeba zakazać robienia smacznych i zdrowych a serwować paskudztwa. Pozdrawiam. Autor: Andrzej-W godzina: 16:43 Jak większość Kolegów, tak i ja sądzę, że urzędasy z UE mogą mi naskoczyć, jak Majstrowi z kabaretu "...węzykiem Jasiu wężykiem..." :-) Okupanta pod flagą UE mam w czarnej odchłani końcówki układu pokarmowego i dalej będę dymił mięsko ile wlezie!!! Autor: pięta godzina: 17:34 Kolego MARS a wydawało się ,ze jesteś człowiekiem wykształconym / co wynikałoby z Twego CV!/a jak wykształconym to i inteligentnym . Nie dosyć ,że nie udzieliłeś odpowiedzi na bardzo proste zadane pytanie ;skąd do Polski importowane jest koszerne mięso jeśli jak twierdzisz w kraju uboju koszernego nie ma /o czym jako lekarz weterynarii powinieneś wiedzieć/ to w dodatku jesteś niezbyt grzeczny powiedziałbym źle wychowany nazywając kogoś publicznie kogo nie znasz i na oczy nie widziałeś LENIEM . Zabrakło Ci argumentów ,że musiałeś użyć tego obraźliwego słowa ? Powinieneś się wstydzić takiego zachowania u Nas na Górnym Śląsku takich ludzi nazywa się "szpagatowymi inteligentami " i chyba jest coś w tym racji .DB Kolego Led bingo za Twój wpis! Autor: jooopsa godzina: 18:20 @pięta: Zakaz uboju koszernego wcale nie musi być niekorzystny dla spożywających w Polsce to mięso, jeżeli ewentualne zarobki związane z wprowadzeniem zakazu będą wyższe, niż koszt sprowadzenia mięsa koszernego z zagranicy na użytek własny. By nie napisać wprost (co może być potraktowane jako "antycośtam" lub "teorie spiskowe"), dam taka alegorię: Paflagoński smakosz smoczych jaj (nazwijmy go Dragon Jajec) dostał propozycję: Za lobbowanie za zakazem produkcji smoczych jaj w Paflagonii dostanie od producentów smoczych jaj z Aragornii tysiąc dukatów. Co prawda wtedy sam będzie musiał kupować smocze jaja w Paflagonii drożej, ale że za te 1000 dukatów kupi sobie smoczych jaj do końca życia i jeszcze mu sporo dukatów zostanie - więc wchodzi w taki interes. Ten mechanizm jest dość powszechny. Np. politycy wprowadzający wyższe podatki podwyższają też podatki dla siebie samych - ale per saldo na tym zyskują, bo ich osobiste straty związane z wyższym własnym podatkiem są wielokroć mniejsze, niż zyski pochodzące z pieniędzy, które zostały zabrane w podwyższonych podatkach innym ludziom. Autor: Led godzina: 21:58 1kg szynki wieprzowej kosztuje ok. 18zł /mięso surowe/ 1kg szynki sopockiej podobnie /wędlina/ Do czego to prowadzi? |