Środa
19.12.2007
nr 353 (0871 )
ISSN 1734-6827

Hyde Park Corner



Temat: wytrawianie  (NOWY TEMAT)

Autor: gwizd  godzina: 19:15
O tym ze weszla nowa metoda badania dzika na obecnosc wlosni wiedza wszyscy ale przepis jest a nie ma gdzie tego robic. Strzelilem wczoraj dzika wypatroszylem a dzisiaj jade do badania i niespodzianka. Weterynarz ktory zawsze badal odmowil bo juz pod mikroskopem badac nie wolno tylko przez wytrawianie a jedyny sprzet do tego maja w prywatnej masarni i trzeba znalezc jakiegos weterynarza ktory tam pracuje. Badanie ponadto w przypadku jednej sztuki jest bardzo drogie. Powiatowy Lekarz Weterynari takiego sprzetu NIE MA A POWINIEN! Wprowadzono nowe przepisy a weterynarzom nie dali sprzetu mieszkam w miescie powiatowym a masarnia ktora ma taki sprzet nie ma obowiazku zbadac mojego dzika i nie wiadomo gdzie szukac pracujacego tam weterynarza. Skonczylo sie na tym ze znajomy weterynarz zbadal dzika tradycyjna metoda. Mam wiec pytanie. Ilu z was koledzy mialo takie perypetie? Ile kosztuje takie badanie? Kolejny polski przepis wprowadzony w zycie bez zastanowienia i przygotowania DB

Autor: DarekG.  godzina: 19:20
W Łodzi 20 pln od sztuki ul. Tomaszowska 99.

Autor: kopyra  godzina: 19:43
W Krakowie 20 PLN przy ul. Brodowicza. Bez najmniejszych problemów z powiadomieniem o wynikach. DB

Autor: bartekd  godzina: 20:43
szczecinek 25pln. Też powiadamiają o wynikach. Trochę to trwa, no ale nic nie poradzimy

Autor: Jemar  godzina: 20:53
Lekarzowi albo się nie chce badać albo teren objęty badaniem jest zagrożony włośniem. Do poczytania w szczegółach. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)z dnia 1 lutego 2007 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy badaniu mięsa na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego (Dz. U. z dnia 14 lutego 2007 r.) Na podstawie art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 i Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje: § 1. Metodę badania trichinoskopowego, określoną w rozdziale III załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włośni (Trichinella) w mięsie (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 60), zwanego dalej "rozporządzeniem 2075/2005", można stosować do badania mięsa. DB ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włosieni(Trichinella) w mięsie

Autor: robat  godzina: 21:14
Dąbrowa Górnicza 20zł również powiadamiają o wynikach, tego samego dnia... pozdr DB

Autor: Jastrząb  godzina: 21:17
POZNAŃ-20 zł,bez problemu także w niedziele. Na Twoim miejscu po metodzie tradycyjnej jednak bym mięso solidnie wymroził przed jedzeniem.Pozdrawiam! DB!

Autor: seb@  godzina: 21:27
Witam Wielkopolska okolice Wolsztyna 30 pln.Pozdrawiam DB

Autor: grajek  godzina: 21:30
okolice Piły 20zł,trzeba trafić w odpowiedni moment kiedy wet zaczyna badać mięso tą metodą w masarni bo inaczej trzeba się mocno naprosić żeby to zrobił.Dlatego że metoda jest praco i czasochłonna.

Autor: darzbórnik74  godzina: 22:44
Stargard Szcz. metodą wytrawiania 40 zł. , tradycyjną 25, obie metody w zasadzie od ręki.