Poniedziałek
05.09.2005
nr 036 (0036 )
ISSN 1734-6827

Hyde Park Corner



Temat: Czaszka

Autor: Desperado.  godzina: 11:42
Opisane przez Jegera to zostało tak jak jest w rzeczy samej. Mam, nawet w rękach czaszkę starego borsuka który pod koniec września ważył 20 kilo, i istotnie bez uszkodzenia kości, żuchwy nie dałoby się oddzielić. Więc praktycznie potwierdzam. Jeger Nawiasem mówiąc nalewka Ci się bezapelacyjnie należy.

Autor: marcino  godzina: 12:40
więc kto wygrał nalewkę??? wedle mojego rozeznania to Ajwa był pierwszy i dalej już opisów dokładniejszych nie było - więc...... czy to aby możliwe żeby Kulwap - i Ajwa i piersiówka ..... a może to okazja do zakopania toporów wojennych? :))) pozdrawiam

Autor: hurra_qwer  godzina: 13:10
nie chciałem się wychylać, ale mi wyglądała na Panią z Urzędu albo zespół nauczycielstwa polskiego... ps. Na poważnie bez skali to trudno...

Autor: ajwa  godzina: 13:38
Ad Marcino Ja rezygnuję z nalewki,po pierwsze najmocniejszy alkohol jaki w siebie wlewam to "Lech" a pozatym bałbym się że ta nalewka może mieć jakąś niestrawną "wkładkę" a mam jeszcze małe dzieci do wychowania. DB.

Autor: czaja  godzina: 14:59
Ciekawa sprawa z tymi czaszkami. Lisa od jenota jest bardzo trudno odróżnić. Podniebienie u lisa kończy się na linii zębów, a u jenota wyraźnie poza tą linią. Kły lisa sięgają poniżej dolnej krawędzi żuchwy, a jenot na kły do połowy żuchwy. ponadto lis ma w prezeciwieństwie do borsuka silny łamacz. Jeśli chodzi o borsuka, to koledzy mają rację - nie da się w nornalnych warunkach oddzielić żuchwy od czaszki - tylko po namoczeniu i podgrzaniu, ale też trzeba uważać. No i borsuk ma o jeden lub dwa zęby policzkowe mniej od poprzedników 5(4), czyli Pm 4, a czasem 3 i jeden M. Lis i jenot nają 4(Pm) i 2(M). A psa od wilka nie odważyłbym się odróżniać na fotografii - róznią się wielkością kąta orbitalnego - pies w zakresie 53 do 60 stopni, a wilk 40 do 45. Darz Bór

Autor: marcino  godzina: 15:02
ad Ajwa bo taką nalewkę musieli byście razem obalić

Autor: Desperado  godzina: 15:19
Nalewkę stawiał Kulwap za klarowny opis charakterystyki czaszki borsuka.

Autor: Jeger  godzina: 17:24
ad. czaja Chyba lepiej by brzmiało, gdybyś napisał, że borsuk ma 4 pm, a nie "pm4", bo wygląda to tak, jakbyś pisał o czwartym zębie przedtrzonowym, a nie o ilości przetrzonowych. :)Borsuk ma cztery zęby przedtrzonowe (pm1, pm2, pm3, pm4), a pierwszy z nich (pm1) jest drobny i przylegający do kłów (szczątkowy). A często go po prostu nie ma i są tylko 3 przedtrzonowe, dlatego w formule zębowej zapisuje się ilość przedtrzonowych jako 4(3). A trzonowy (m) faktycznie jest jeden, ale za to jaki!:) DB Jeger

Autor: Jeger  godzina: 21:53
Szkoda marnować nalewkę na jednego. Proponuję polać po kieliszku każdemu i...rozejść się do domów..:) DB Jeger