Czwartek
15.09.2005nr 046 (0046 ) ISSN 1734-6827 Hyde Park Corner Temat: Ciekawostka dla wędkarzy Autor: Spring godzina: 01:12 Ad. Ajwa To cywilizowany sum, poprosu karpie przegryza pieczywem, a moze musi trzymac diete ktoz to wie. Pzdr.DB. Autor: bfgj godzina: 16:32 ad jurek123 Trafna uwaga. Autor: Jeger godzina: 16:49 Jenot i lis też drapieżnik, a pewnie wafelkiem by nie pogardził... DB Jeger Autor: marcino godzina: 17:30 koledzy co się dziwiwować - ja w lesie podobne cudo widziałem - tylko to się wtedy nazywało nęcisko:) Autor: Desperado godzina: 18:00 Nie uważam się za znawcę ichtiologii, ale coś tam na temat ryb przeczytałem. Z tego co piszą to sum pomimo drapieżnictwa, pod wpływem obfitości żeru może zmienić gusty. I tak jest w tym przypadku. Po prostu bierze to co bez większych problemów i ceregieli zapycha żołądek. Jak ktoś zna tą rybę to wie że nie tylko poluje jak szczupak, ale i penetruje wodę w poszukiwaniu każdego żeru. Między innymi padliny. Do tego dochodzi pogoda i związana z tym temperatura wody. Im później i cieplejsza jest woda tym sum bardziej ,,tłucze” wodę. Autor: bfgj godzina: 18:14 Ad Desperado Jako Dyżurny Kucharz Kraju [DKK] zapewne rozstrzygniesz wcześniej wysuwane wątpliwości czy sum karmiony ‘bułeczkami” jest mniej smaczny od tego żywiącego się „naturalnie” Autor: Desperado godzina: 18:24 Zeby rozstrzygnąć takie wątpliwości, trzeba by suma podkarmianego piekarniczymi odpadami skosztować. Ja nie miałem okazji więc nic nie powiem. Ryby drapieżne zawsze są lepsze w smaku niż białe, bez względu na to skąd pochodzą. Wpływ na smak moze mieć ich wielkość i wiek. Ale tak naprawdę to nie ma w tej materii zasad. Niektórzy smierdzącego karpia uważają za rarytas. |