Czwartek
15.09.2005
nr 046 (0046 )
ISSN 1734-6827

Hyde Park Corner



Temat: Ciekawostka dla wędkarzy

Autor: Spring  godzina: 01:12
Ad. Ajwa To cywilizowany sum, poprosu karpie przegryza pieczywem, a moze musi trzymac diete ktoz to wie. Pzdr.DB.

Autor: bfgj  godzina: 16:32
ad jurek123 Trafna uwaga.

Autor: Jeger  godzina: 16:49
Jenot i lis też drapieżnik, a pewnie wafelkiem by nie pogardził... DB Jeger

Autor: marcino  godzina: 17:30
koledzy co się dziwiwować - ja w lesie podobne cudo widziałem - tylko to się wtedy nazywało nęcisko:)

Autor: Desperado  godzina: 18:00
Nie uważam się za znawcę ichtiologii, ale coś tam na temat ryb przeczytałem. Z tego co piszą to sum pomimo drapieżnictwa, pod wpływem obfitości żeru może zmienić gusty. I tak jest w tym przypadku. Po prostu bierze to co bez większych problemów i ceregieli zapycha żołądek. Jak ktoś zna tą rybę to wie że nie tylko poluje jak szczupak, ale i penetruje wodę w poszukiwaniu każdego żeru. Między innymi padliny. Do tego dochodzi pogoda i związana z tym temperatura wody. Im później i cieplejsza jest woda tym sum bardziej ,,tłucze” wodę.

Autor: bfgj  godzina: 18:14
Ad Desperado Jako Dyżurny Kucharz Kraju [DKK] zapewne rozstrzygniesz wcześniej wysuwane wątpliwości czy sum karmiony ‘bułeczkami” jest mniej smaczny od tego żywiącego się „naturalnie”

Autor: Desperado  godzina: 18:24
Zeby rozstrzygnąć takie wątpliwości, trzeba by suma podkarmianego piekarniczymi odpadami skosztować. Ja nie miałem okazji więc nic nie powiem. Ryby drapieżne zawsze są lepsze w smaku niż białe, bez względu na to skąd pochodzą. Wpływ na smak moze mieć ich wielkość i wiek. Ale tak naprawdę to nie ma w tej materii zasad. Niektórzy smierdzącego karpia uważają za rarytas.