![]() |
Poniedziałek
17.10.2005nr 078 (0078 ) ISSN 1734-6827 Hyde Park Corner Temat: Borsuk i czaszki (NOWY TEMAT) Autor: Dawid godzina: 22:13 Strzeliłem 16.10 borsuka, moim zdaniem średniej wielkości. Wg niektórych był duży. Stąd moje pytanie - jakiej wielkości były strzelone przez was borsuki? Celowo nie podaje wagi swojego. Przy okazji, czy nie orientujecie sę koledzy i koleżanki jakiej wagi borsuk daje duże prawdopodobieństwo medalowej czaszki (u jenota tak samo)? Jedyne co wiem z literatury i autopsji to że od lisa ponad 7 kg można na coś liczyć, chociaż nie koniecznie. Chodzi mi o to by orientacyjnie wiedzieć i nie gotować każdej czaszki. Czaszke tego strzelonego gotuje jutro:) Autor: Desperado godzina: 22:40 Strzelony borsuk według tego co na tym forum nieraz było powiedziane nie jest wartościowym trofeum, bo zawsze się znajdą tacy co potępią fakt jego pozyskania. Ale nie o tym. Jeśli idzie o wagę borsuka i przekładnię jej na trofeum w postaci czaszki, to nie ma to odzwierciedlenia. Waga borsuka w momencie odstrzału nijak się ma do wymiarów czaszki. Ta jest kompatybilna z wiekiem i cechami osobowymi tego zwierzęcia. Podobnie jest z lisem i jenotem. Warto poza preparacją skóry zdobyć się na preparację czaszki. Co bardzo cenię, nawet wtedy gdy ona nie daje wymiernych cech medalowych. Autor: Karol godzina: 22:55 Trochę może nie w temacie... ale co do lisa to dziadek kiedyś pozyskał okaza co miał 11 kg w tuszy... niestety czaszki nie spreparował. : - / Autor: Krakus godzina: 23:08 Dawid, Czy byki i kozły również preparujesz wyłącznie gdy rokują nadzieję na medal, a co z orężami? Nie znam się na borsukach równie dobrze co Desperado, ale od siebie mogę dodać że pewien borsuk ważący 22 kg nie dostał medalu, a inny „zaledwie” 17 kg załapał srebro. darzbór! |