Wtorek
15.10.2013
nr 288 (2998 )
ISSN 1734-6827

Hyde Park Corner



Temat: Kiełbasa z Liszek.  (NOWY TEMAT)

Autor: marcin/gonzo  godzina: 08:31
Jednak polski konsument powoli przekonuje się o walorach dziczyzny. Tylko ciekwi mnie co z psami? Co nie jadalne? Tu. (www.wiocha.pl/1011854,Liszki-tansze-od-swini) DB MRCIN

Autor: Kocisko  godzina: 08:49
Uuu, Basia tego nie zniesie:) Swoją drogą- widać liszka ma delikatniejsze mięsko od lisiury :)

Autor: kierownik13  godzina: 09:16
heh...ale wymyśliliscie... Liszki to miejscowość koło krakowa... w tej wsi produkuje sie znakomitą kiełbase, którą od nazwy wsi nazwano lisiecka... Jest ona robiona z małych kawałków wieprzowiny, a nie jak zwykła kiełbasa wiejska z mięsa, które jest mielone...... DB, kierownik

Autor: Kocisko  godzina: 09:25
kierownik-u Ta "zwykła" kiełbaska wiejska też tak BYŁA robiona. To tylko nowoczesna technologia zamieniła kawałki mięsa na mielone skórki wieprzowe, tłuszcz i hydrolizat białka. Dlatego kiełbasa z MIĘSA kosztuje "nieco" drożej................... Ale liszki , jako UAU(Uboczny Artykuł Uboju) -nie powinny być drogie więc i kawałki mięsa powinny sie tam znaleźć:):):)

Autor: Pszczoła  godzina: 13:38
Kierowniku kiełbasa z podkrakowskich Liszek nazywa się Lisiecka. A co do technologi produkcji to zanim pod strzechy trafiły maszynki do mielenia to wszędzie robiono kiełbasę z drobno krojonych kawałków mięsa. A jelita nadziewano albo przez specjalną rurkę albo przez ucho od klucza.

Autor: kłosowy  godzina: 14:13
A kiełbasa wędzona głogiem to pewnie głogowska :)

Autor: PatrykZG  godzina: 14:17
smacznego ;) (dziennik.lowiecki.plhttps://www.youtube.com/watch?v=q5pncDAfEDw)

Autor: kedaT  godzina: 15:37
Kiełbasa lisiecka - jej nazwa jest chyba zastrzeżona, inna technologia wytwarzania itd. Nazwa - kiełbasa z Liszek pozwala sprzedawać wyrób podobny . Tak sobie myślę.