Czwartek
07.11.2013
nr 311 (3021 )
ISSN 1734-6827

Hyde Park Corner



Temat: Sposób na preparację parostków/wieńców  (NOWY TEMAT)

Autor: TOWOJ  godzina: 23:25
Witam. Ostatnio przy preparowaniu parostków wpadłem na pomysł, który się sprawdził. W związku z tym postanowiłem się nim podzielić z Koleżankami i Kolegami:-) Mianowicie, wiedząc ile czasu i trudu zajmuje usunięcie wszystkich takenk z czaszki postanowiłem użyć do tego trochę chemii kuchennej:-) Swego czasu użyłem do gotowania soli zmiękczającej mięso (chyba Kamisa) i rzeczywiście efekt był. Jest w niej zawarty jakiś natuarlny enzym powodujący rozpadanie się struktur mięśniowych. Teraz wsypałem całe opakowanie takiej soli do wiadra z wodą, w którek moczył się łeb przed gotowaniem a potem w tej wodzie go normalnie gotowałem. Efekt został osiągnięty:-) Czyszczenie łba pochłonęło znacznie mniej czasu i wysiłku:-) Po prostu wszystko dużo łatwiej dawało się usunąć. Wracając do zastosowania kuchennego to nie można przeginać z czasem zasolenia (na torebce jest napisane, żeby zasolone było pół godziny). Kiedyś przedobrzyłem chcąc zmiękczyć w ten sposób filety śledziowe i w rezultacie miałem pływające w słoiku wiórki pośledziowe:-)) DB Tomek