Niedziela
09.12.2018
nr 343 (4879 )
ISSN 1734-6827

Hyde Park Corner



Temat: szkodliwe puszki

Autor: marcineknun  godzina: 12:50
rafał i domniemam ,że sąsiad zmarł od szkodliwego Bisfenolu zawartego w puszkach , jedni umierają inni mają rozdwojenie jaźni i pada im na rozum, takie życie dlatego przestrzegam wszystkich od jedzenia bo PUSZKI TRUJĄ. DB

Autor: 28rafal  godzina: 12:54
Tak. Odszedł do krainy czystych słoików.

Autor: karlik  godzina: 13:35
Ale tak od pierwszej puszki? Żeby od tego tego zszedł, to musiałbyś go tak "częstować" przez 10 lat albo dłużej... No chyba że już nie miał wątroby to wtedy wszystko mogło zaszkodzić;-)

Autor: 28rafal  godzina: 13:45
karlik ,,,parówki były katalizatorem "zejścia". :-)

Autor: marcineknun  godzina: 18:23
katalizatorem parówki a przyczyna bisfenol A zawarty w trujących żywność puszkach , szkoda chłopa dlatego tak przestrzegam na forum aby nie jeść nic z TRUJACYCH PUSZEK a zwłaszcza nie robić ich w domu na domowych sprzęcie bo kłopoty pewne. DB

Autor: 28rafal  godzina: 19:12
marcineknun ,,,nie bądź takim radykałem. W dzisiejszych czasach taka puszka może być na wagę złota. :-)

Autor: Mark - 2  godzina: 19:22
A mnie ciekawi, czy kiedyś ktoś napisze coś na temat, dyskontów, marketów itp. i ich sposobu "przechowywania mięsa", szczególnie tego z lad chłodniczych. Które to codziennie jest "odświeżane" po godzinach zamknięcia przez obsługę i następnego dnia znowu ląduje w tejże ladzie. A może o kurczakach w tychże marketach, co to ze "starości" jak z robią się "zielone" - to na noc do "zalewy" i następnego dnia do pieczenia na rożno i do klienta. To jest dopiero "zdrowa żywność", przynajmniej nie lezy w puszkach, no nie. :))

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 19:30
Mark - 2 Pisałem o opakowaniach z foli podając wiele interesujących faktów. Folia w która pakowane jest prawie wszystko z mięsem na trujących wprost i silnie "pampersach" jest rzeczywiście bardzo szkodliwa. Puszki to najzdrowszy sposób zabezpieczania żywności. Niestety wykorzystywana jest ta technologia do pakowania w nią produktów z chemią. To zawartość puszki w marketach jest szkodliwa a nie same puszki. Spory materiał na ten temat admin skasował. Durne wpisy faceta z obsesją puszkową i wdrukowanym fragmentem wiedzy o "bisfenolu" zostawia.

Autor: marcineknun  godzina: 20:43
Mark Masz opinie fachowca ,FACHOWCA w tej dziedzinie jeśli mało to mam setki opinii dietetyków , nie amatorów ,że jedzenia z puszek jest trujące. Cytat ,,Pomidory w puszce ,,To czerwone warzywo jest znane jako doskonałe, być może najlepsze źródło likopenu, składnika odżywczego ważnego szczególnie dla mężczyzn. Trzymaj się jednak z daleka od tych w puszce. Każde pożywienie w puszce zawiera szkodliwy dla zdrowia BPA (bisfenol A), ale w pomidorach trzeba nań uważać szczególnie. A to dlatego, że ich kwasowość powoduje, że BPA wręcz do nich przywiera. – „Oczywiście to nie pomidory są złe” – podkreśla Koch. – „Szkodzi tylko ten konkretny sposób ich przechowywania. Jeśli nie masz akurat dostępu do świeżych, wybierz te w szklanym słoiku lub w pudełku nie zawierającym BPA.”,, i teraz sam pomyśl kto jest tym facetem :)

Autor: Bi-Se  godzina: 20:55
Jak na klawiaturze pisze się,,-z" z przecinkiem na górze czyli -ziiii/zmiękczone/bo przeklnę pisząc? :)

Autor: marcineknun  godzina: 20:59
MAMY TEN NAJZDROWSZY SPOSÓB ulalalal ,,Z wygody lub braku czasu Polacy coraz częściej sięgają po żywność w puszkach. Bywamy zapracowani i przemęczeni, a wielu z nas narzeka na brak twórczości kulinarnej. Z puszki jadamy kukurydzę, groszek, fasolę, tuńczyka, a często różnego rodzaju mięsa. Czy wiesz, że takie odżywianie się może być przyczyną bardzo poważnych problemów ze zdrowiem? Nie chodzi tutaj wyłącznie o śmiercionośne bakterie, ale o o bardzo niską wartość odżywczą takiego jedzenia w połączeniu z toksyczną i rakotwórczą chemią z puszki. Z raportu Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie, w roku 2012 w Polsce odnotowano 22 przypadki botulizmu, a najwięcej zachorowań wystąpiło po spożyciu przemysłowych lub domowych konserw z różnych lub nieokreślonych gatunków mięsa, w tym także mięsa wieprzowego (źródło 1), natomiast w roku 2013 w naszym kraju zarejestrowano 24 przypadki botulizmu (źródło 2). PodsumowanieSpożywanie jedzenia z puszek jest w Polsce główną przyczyną zachorowań na botulizm. Ta choroba jest bardzo groźna i nierzadko miewa fatalny finał! Jedzenie z puszki to przeważnie wysoko przetworzone produkty, które nie posiadają żadnych wartości odżywczych, a na dodatek mogą być skażone toksycznymi substancjami. Rakotwórczy bisfenol niemalże w każdej konserwie! Producenci konserw dbają o to, aby starannie zabezpieczyć żywność przed rdzą i innymi niebezpiecznymi reakcjami chemicznymi ze strony metali, z których wykonuje się puszki do żywności. Z tego powodu wewnętrzna część metalowych pojemników jest bardzo często zabezpieczana polimerową powłoką, w skład której wchodzi substancja nosząca nazwę bisfenol A. Bisfenol A okazuje się być związkiem chemicznym wyraźnie zaburzającym ludzką gospodarkę hormonalną, co może przyczyniać się do rozwoju chorób takich jak cukrzyca i nowotwory. Coraz to więcej Państw oficjalnie uznaje bisfenol A za substancję silnie toksyczną (źródło 3, źródło 4). W Stanach Zjednoczonych stopniowo zaprzestaje się stosowania bisfenolu A w produkcji opakowań do żywności. Podsumowanie Aby zabezpieczyć konserwowaną żywość przed niebezpiecznymi skutkami kontaktu z metalami, z których wykonane są puszki, producenci stosują polimerowe powłoki, w skład których niestety wchodzi rakotwórczy bisfenol A. Cząsteczki tej substancji mogą przedostawać się do żywności i powodować nieuleczalne choroby. SMACZNEGO ,SMACZNEGO I DŁUGIEGO ŻYCIA ŻYCZĘ.

Autor: mam nick jak nikt  godzina: 21:00
Alt+literka x

Autor: marcineknun  godzina: 21:24
Botulizm - nie wiedziałem ,że ,,Najczęściej źródłem zatrucia są konserwy, często mięsne, ale również jarzynowe czy rybne. Bywają to często przetwory wytwarzane w warunkach domowych,, ale doczytałem dzięki koledze :) Dziękuje za uświadomienie. DB

Autor: Bi-Se  godzina: 21:38
....a no....dzięki,jak napiszę to już nie będzie ,,wulgaryzm":)))