Sobota
24.08.2019
nr 236 (5137 )
ISSN 1734-6827

Hyde Park Corner



Temat: Dla polskich Whisky pijcow!

Autor: wuj Onufry  godzina: 11:05
Łyskacz to od powstania bimber dla największych prymitywów. Zgniły w XVIII wieku zapasy jęczmienia tak bardzo, że nawet na świńską karmę się nie nadawały, to by się nie zmarnował zrobiono z niego bimber dla majtków okrętowych. Oczywiście oficerowie na tych okrętach pili szlachetne wino, nie rudą wódę na myszach.

Autor: Opechancanough  godzina: 12:16
Wuj Onufry nie zna genezy Whisky, a wie, ze Starka tez byla w beczkach, chyba nie. Cosik nie wie, co pijala polska szlachta z mocniejszych trunkow.😁

Autor: wuj Onufry  godzina: 12:39
Stara była szlachetnym trunkiem z najlepszego zboża, a nie ze zgniłego jak łyskacz. Porównanie jak jabola do dobrego starego wina, bo oba też w butelkach.

Autor: Opechancanough  godzina: 12:59
Starka nie zawsze byla smacznym alkoholem, a sposob przechowywania, transportu w beczkach, nadawal jej cech zblizonych do Whisky.Stad tez w wielu dworach magnackich im starka dluzej byla w beczce, tym lepsza byla, stad beczki co mialy 50 lat i wiecej. Ludzie potrafili czekac.To beczka nadawala szlachetnosci i czas jej lezakowania. To prawda Tobie nie znana.

Autor: Opechancanough  godzina: 13:04
Starka (dziennik.lowiecki.plhttps://youtu.be/Bd7VrsxkxN8)

Autor: wuj Onufry  godzina: 13:31
Wodzu, ja o szlachetnych (starka) lub plebejskich (bimber łyskaczowy) składnikach, a Ty o beczkach. Drzewiej wszystko płynne w większych ilościach w beczkach przechowywano, nawet dziegieć i smołę.

Autor: Opechancanough  godzina: 13:36
Bo beczka i czas sa wazne dla procesu powstawania alkoholu, takze starki - polskiej whisky. Starka bez tych elementow byla by tylko wodka. Masz racje przechowywano rozne rzeczy, ale alkohol z beczki byl najlepszy i wyszlo to w realiach zycia.Proces wypalania beczki ( w roznym stopniu) wprowadzili Amerykanie, doskonalac to, co przed nimi czynili Polacy i Szkoci, i tak w 1964 roku decyzja Kongresu nadano Bourbonowi status charakterystycznego napoju amerykanskiego, wienczac setki lat doswiadczen na polu lezakowania alkoholu w beczkach. Starka choc polska, takiego zaszczytu nie uzyskala, by byla trunkiem narodowym Polski.

Autor: wuj Onufry  godzina: 13:40
Starka nie jest polskim łyskaczem, czekolada Wedla nie jest polskim ekskrementem. Nawet jak wyglądają podobnie. Nie te składniki!

Autor: Pablo Jarzabek  godzina: 13:42
Alcohol + 🧠 = 💀

Autor: Opechancanough  godzina: 13:52
Dzis to amerykanskie beczki tworza Whisky na calym swiecie w 90%. Amerykanie tworzac Whisky wychodza ze swiezej beczki, Szkoci z natury oszczedni, skupowali z USA beczki i je rozkladali, dodawali klepki i dopiero w tych beczkach lezakowali szkocka Whisky. Inni poszli w ich slady. Beczka jest wiec waznym elementem obok czasu, by stworzyc najlepszy mocny trunek z alkoholu - Wode zycia.🍷😀😉

Autor: Opechancanough  godzina: 14:08
Gdzie kupic najlepsza Starke i ile kosztuje znajdziesz tutaj. (dziennik.lowiecki.plhttps://sklep-domwhisky.pl/product-eng-11251-Starka-50-letni-2005-50-0-75l.html)

Autor: marcineknun  godzina: 15:28
z pijącym nie podyskutujesz dla niego liczy się moc i tyle :)

Autor: Pablo Jarzabek  godzina: 16:58
Kupic butelke Amerykanskiego spirytusu Everclear Grain Alcohol plus syropu owocowego rozcienczac z woda i wystarczy na dluzszy czas. Probowalem Szkocka single malt wisky smak podobny do koniaku. Dla mnie to zaden luksus wole kupic Bulgarskiego lub Polskiego soku z czarnej pozeczki. Dobry jest tez swiezy sok ananasowy.