Czwartek
25.11.2021
nr 329 (5961 )
ISSN 1734-6827

Hyde Park Corner



Temat: Zbliża się Thanksgiving

Autor: Miłośnik PZŁ  godzina: 00:38
U mnie na stole jutro będzie , jeden mały pieczony indyk , chrupka skórka oraz drugi duży faszerowany ( taki budyń na ostro , szałwia, seler, cebula) ,zamawiane w dobrej restauracji ( bo potrafią je fajnie zrobić) , dziś już coraz mniej ludzi się bawi w pieczenie samemu, do tego ziemniaczki czerwone ( słodkie) puree oraz białe ( ale kulki , te młode z koperkiem), kolby kukurydzy z masełkiem i sola, sos żurawinowy,warzywa zapiekane na słodko na miodzie, taki mix marchew, groszek, zielona fasolką, brukselka, pietruszka, one są posypane ziołami, są miękkie ale nie rozpływające się , są twarde, ale nie ale dente, jest sos pieczeniowy– gravy. Zupa z dyni, chleb kukurydziany ( też zamówiony), placek z dyni (pumpkin pie), klasyczny apple pie, czyli amerykańska szarlotka i placek z pekanów (pecan pie). Te ciasta są gotowe, kupujesz w sklepie w metalowych formach ( takie duży talerz) i wstawiasz do piekarnika, tak naprawdę w USA kupujesz wszystko, a im wyższa cena tym lepsze produkty, to jest naprawdę wysoka jakość. Będzie tez ciasto marchewkowe , popisowe , ulubione przez moją żonę, które robi własnoręcznie zawsze na Thanksgiving. A także taka tarta na długie nitki marchewka, zapiekana, na słodko, jak potato hash oraz latkes marchewkowe jak na święto Chanuka. Z napojów cydr jabłkowy ( taki jak kiedyś dałem na zdjęciach) oraz taki gazowany, ale nie alkoholowy, herbata amerykańska na zimno, woda mineralna polska zywiec i gazowana meksykańska tipo - chico, herbata mięta pieprzowa w czajniczku dla mnie, pewnie kawa jak ktoś będzie chciał. Z alkoholu wino z Missouri czerwone i lekkie ( dobrze schłodzone). Połowa rzeczy zamówiona w dobrej restauracji, specjalizującej się w Thanksgiving , druga część zrobiona przez Nas lub kupiona. Dziś to już nie takie czasy, że ludzie bawią się w kulinaria sami, choć oczywiście są i tacy. Robimy Thanksgiving u siebie, nie jedziemy do nikogo. Przed Covid-19 robiliśmy na 4 rodziny Thanksgiving ( wspólnie taki spęd rodzinny) w różnych lokalizacjach, gdzie było przy stole 20-30 osób. Teraz każdy boi się covid-19, może wrócą czasy sprzed Covid-19. Jak się robiło spęd to się też zawsze poza zrzutka, wiozło że sobą własnej roboty produkty by się pochwalić. Czystej sobie człowiek mógł wypić w fajnym towarzystwie, kobiety szły do kuchni na ploty, dzieciaki buszowały po całej chałupie, oglądały mecz, a mężczyźni siedzieli przy stole lub przed TV, luz bluz, różne trunki, dania, ale na spokojnie posiadowka między zastawionym stołem, kuchnia i kanapa przed TV. Teraz jest skromniej. A zapomnieć oczywiście nie można o najważniejszych " daniach" : Here’s the schedule for NFL games on Thanksgiving: 12:30 p.m. ET: Bears vs. Lions 4:30 p.m. ET: Raiders vs. Cowboys 8:20 p.m. ET: Bills vs. Saints Dla jasności nie jestem jakimś wielkim kibicem NFL, ale mecz w Thanksgiving w TV musi być, jak Kolenda na Wigilię 😉

Autor: Miłośnik PZŁ  godzina: 01:40
Dla jasności, to bardzo ważne święto, ale NIE ...nie w tym negatywnym stylu zachowania, jak na tym filmie: https://youtu.be/TUCUsNx1HTs Jest modlitwa i trzymanie się za ręce, oczywiscie modlitwa, dziękczynienie ma często bardzo osobiste słowa, ważne dla danej rodziny, społeczności, nie jest to jakaś regułka jak w kościele katolickim, zob. np. przykłady: https://www.thepioneerwoman.com/holidays-celebrations/g32074319/thanksgiving-prayers/ Ważne , że jest rodzina, i ma się ona dobrze czuć, czasami są goście rodziny czy osoby, które wejdą do rodziny, często w Thanksgiving gdy jest "narzeczony czy narzeczona" zaproszona na posilek, to dowód akceptacji wejścia do rodziny, i później do Nowego Roku są zaręczyny. Dziś Thanksgiving to wielki przemysł i biznes, wiele potraw jest robione na zamówienie i rano do południa serwis rozwozi zamówienia do domów ( lub samemu się odbiera) . Nie chodzi tu o brak umiejętności ludzi, ale z racji czasu i ilości jedzenia lepiej jest zamówić, tym bardziej, że Restauracje mają bardzo nowoczesny sprzęt, ci co widzieli kiedykolwiek nowoczesny sprzęt w profesjonalnych kuchniach, to zrozumieją w czym rzecz.Tak dobrze wielu potraw się nie uda zrobić w zwykłej kuchni. Oczywiście robi się też część w domu, dla tradycji. Przed Covid-19 robiło się też różne rzeczy przed posiłkiem i po posiłku, teraz niby to się odradza znowu, ale to chyba jeszcze długa droga, by było jak kiedyś.

Autor: Miłośnik PZŁ  godzina: 03:50
Co generalnie robi się w Thanksgiving, wszystko zależy od miejsca w USA , stanu, miasta czy wsi. Jutro będą parady, a z nich najsłynniejsza , wraca po covid-19 https://youtu.be/5tAVrVuDjE8 w wielu miejscach w kościołach pasa biblijnego będzie też Thanksgiving dla biednych i samotnych W łowiectwie to też ważna chwila: https://www.americanhunter.org/articles/2016/11/24/thanksgiving-hunting-traditions W zasadzie każda nacja i religia ma Thanksgiving, a tym samym do menu posiłku, obiadu czy kolacji bo różnie do tego ludzie podchodzą, wnoszą coś z krajów swojego pochodzenia, podobnie stany mają różne dania, z racji położenia i tradycji, nie zawsze jest to / musi być indyk.🦃 Jak tu: https://youtu.be/Z9-4arc5PtQ Po posiłku spędza się czas razem, niektórzy idą do Kościoła, inni na lokalny rynek czy tawerny na sport i drinka, inni spędzają czas w domu, a inni już ustawiają się na Black Friday. Są też tacy, co przenoszą Thanksgiving na weekend, bo pracują. Wszystko zależy od miejsca, środowiska i kultury w danym miejscu. Oczywiście covid-19 to wszystko poprzestawiał. Najlepsze są jednak te chwile razem, po posiłku, to ciepło ogniska domowego, czasami specjalnie na tą chwilę palący się kominek. Wspólne dziękczynienie Bogu.

Autor: Miłośnik PZŁ  godzina: 04:13
https://youtu.be/PDonPiUV07E

Autor: Miłośnik PZŁ  godzina: 04:47
A jeszcze może bo jutro nie będę raczej obecny😉, jakiś film ...może będzie do odtwarzania w Polsce https://youtu.be/pMbliznlWrg To dla fanów by tęskni 🦃😉

Autor: Kresy  godzina: 22:54
Do Miłośnik PZŁ Zauważyłem, że pisząc o menu korzystał Pan z polonijnych stron internetowych : https://learningfromhollywood.pl/tradycyjne-potrawy-na-dzien-dziekczynienia-co-amerykanie-jedza/ (cytat z 4. i 5. akapitu) https://bialyorzel24.com/co-serwujemy-na-swieto-dziekczynienia/ (cytat z 3. akapitu) Ja poważnie pytałem o potrawy świąteczne na stole mieszkańca USA - Polaka (z pochodzenia), a Pan zacytował informacje prasowe... Za Encyklopedią PWN - "de gustibus non est disputandum [łac., ‘gusty nie podlegają dyskusji’], w sprawach smaku (gustów, upodobań) nie należy dyskutować." Dlatego zadałem tylko pytanie o potrawy na Pańskim stole! Darzbór!

Autor: Miłośnik PZŁ  godzina: 23:14
Kresy jesteś zabawny. Ja poważnie odpisuje, chcesz pobawić się wpisując słowa powszechne w ich połączeniu, próbując mnie dyskredytować, na zasadzie Thanksgiving, Wigila, Boże Narodzenie itd., no cóż zawsze będzie Indyk, żurawiną, czerwone ziemniaki, na Wigilię, śledzik, karp, opłatek, barszcz a na Wielkanoc jajka , sałatka jarzynowa, wędlina, kiełbasa, żurek itd. w połączeniach, nadto większość menu do sprzedaży świątecznego kateringu będzie mieć podobnie. Rozumiem, że oczekiwałes, że nie napiszę żadnej z tych potraw, wtedy tobie będzie się zgadzało. Bo jeżeli zostaną użyte jakieś słowa, to będzie plagiat, na zasadzie Pierwszym królem Polski był Bolesław Chrobry i pewnie w twoim mniemaniu, ci co tak napisali nie mieli do tego prawa. Bardzo dobrze wiem, po co to zrobiłeś i jestem przekonany , że niemało to nic wspólnego z chęcią poznawcza. No cóż, można i tak. Poszukaj zestawy na Thanksgiving sprzedawane przez sklepy, także polonijne. Im też napisz, że przepisały menu. Mnie osobiście by się nie chciało robić takie rzeczy, spróbuj też z moimi zdjęciami, pewnie też wiele z nich będzie zawierać jakiś element wspólny, drzewo, Kongres, jakieś charakterystyczne miejsce, a to że ujęte z innego kadru lub podobnego to już będziesz mogl się czepić. Miałem.zamiar zamieścić zdjęcia ze stołu, ale jeżeli ktoś ma tak porypany dekiel, że używa programu do porównywania teksu, gdzie może wystąpić jakaś zdaniowa znieznosc, to musi być coś z nim nie tak, szuka prowokacji by np. mnie zdyskredytować w jakimś stopniu, to świadczy że z gościem jest coś nie teges. I pisze , że chciał poznać co jest na stole, to widac, co było faktycznym celem pytania.