![]() |
Środa
25.03.2009nr 084 (1333 ) ISSN 1734-6827 Myśliwskie akcesoria Temat: orzech włoski - jak przetrzeć ? Autor: Tomasz Książek godzina: 13:48 Tu jes na temat barwienia orzecha (www.optykamysliwska.pl/porady_rusznikarskie-wykonanie_osady.html) o ktorym pisał Piotr Kukier (BT) Pozdrawiam. Autor: Piotr Kukier (BT) godzina: 16:02 Chodziło mi o barwienie drewna w żywym drzewie... tegoż autora... Autor: Tomasz Książek godzina: 17:15 Cholera faktycznie nie ma nic na temat barwienia...a byłem 100% pewny ze własnie tam o tym czytałem..... Było o wkrecaniu butelek w odkopany korzeń drzewa....kurde gdzie ja to widziałem.. No nic poszukam jeszcze i wkleje link. Ups:) Autor: pięta godzina: 19:14 Kolego " Dziadboy" dostałeś wiele dobrych uwag dorzucam Ci jeszcze jedną.Orzech powinien być stary czyli gruby nie jakieś tam 40 cm obwodu -mało .Najlepiej kiedy byłby tak w wieku 40-60 lat może być i starszy.Tniesz go na brusy takie po7-8 cm szerokości suszysz tak jak Ci koledzy podali w/g grubości lata suszenia.Uwaga nie stosować części rdzeniowej /środka pnia na tą kolbę nie nadaje się -jest z rdzeniem trudno obrabiać i lubi pękać/Nie ma co kombinować z jakimś barwieniem ...to nie są kwiatki na srraganach przekupek w Krakowie to się nie udaje taki zabieg.Orzechy mające piękne słoje to najczęsciej orzech z Turcji gdzie w warunkach suchego klimatu drewno takiego orzecha przybiera piękny rysunek bo rosnąc niejednokrotnie w suszy ma małe przyrosty roczne/ fachowo zwane słojami po tym jak ktoś się zna można obliczyć na przekroju wiek ściętego każdego drzewa/No i tyle Pozdrawiam DB Autor: Tomasz Książek godzina: 19:49 Polujac ostatnio na liska, w takim jednym opuszczonym sadzie znalazłem takiego jednego orzeszka...gruby na ok 70cm srednicy...a stary on...już zaczyna próchnieć, może zakoncze jego żywot.. Moze wyjdzie cos z niego ciekawego... |