Środa
03.11.2010
nr 307 (1921 )
ISSN 1734-6827

Myśliwskie akcesoria



Temat: Ołowica srut w kaczkach  (NOWY TEMAT)

Autor: Tomasz.3006  godzina: 20:18
Witam szanownych kolegów Moje pytanie dotyczy szkodliwosci jedzenia dziczyzny. Tak wiem ze jest to absurdalne stwierdzenie gdyz jak wiadomo dziczyzna poza wspaniałymi walorami smakowymi jest bardzo zdrowa. Tak niezaprzeczalnie lecz po ostanim polowaniu na kaczki podczas patroszenia wyskoczylo mi pare srutow na reke tyle samo albo i wiecej pewnie pozostalo w tuszy w miesie . Ciekwawy jestem jekie sa Wasze uwagi i spostrzezenia dotyczace faktu ye gotujemy czy pieczemy np kaczke z olowianymi srucinami w srodku. Czy ten nie odklada sie w miesie w procesie gotowania Nie mowiac juz o chocby nawet przypadkowym zjedzeniu srutu...

Autor: Jagdterrier  godzina: 20:22
Jak zjesz śrucine to Ci "wyjdzie" drugim otworkiem...

Autor: Maciek-W  godzina: 20:49
kolega przeprowadzał kiedyś na ten temat badania i wyszło Mu ,że kaczki hodowane na fermie w pobliżu drogi mają kilka razy więcej ołowiu niż dzikie upolowane moim zdaniek ołów metaliczny jest bardzo mało szkodliwy tylko jego związki które powstają w czasie przemian chemicznych są bardziej szkodliwe nie uzyskasz ich podczas gotowania

Autor: Husky  godzina: 22:33
Samodzielne badanie na zawartość ołowiu w tuszy.... :) (www.armand.pl/) DB.