Środa
28.08.2013
nr 240 (2950 )
ISSN 1734-6827

Myśliwskie akcesoria



Temat: Nóż Mora - pytanie

Autor: wloochacz  godzina: 11:44
"Muela to stal molibdenowa-wanadowa" OK, ale co to dokładnie znaczy? wiem, że tak piszą na swojej stronie - tyle, że tak można napisać o naprawdę pokaźnej grupie stali. poza tym skład to jedno, a obróbka to drugie i nie mniej ważne... Z tego co mi się udało wygrzebać, to Mueal robi trzy linie noży; 1) Tanie nożyki z byle jakim wykończeniem robione są ze stali 420 lub 440A - a to naprawdę nie świadczy dobrze. 2) Średnia linia robiona jest ze stali (właśnie) molibdenowo-wanadowej i jest to najprawdopodobniej 440B lub 440C. Jakiś czas temu, niektóre noże robione są ze stali Sandvik 14C28. 3) Najwyższa linia jest robiona z tej samej stali co średnia (czasem pojawia się jakiś damast), ale jej wykończenie i wzornictwo są na wysokim poziomie. Cena też ;-) No i jeszcze to zdanie "Piekielnie ostra i trzyma długo" - każdy naostrzony nóż może być piekielnie ostry, a określenie "trzyma dość długo", jest określenie dość subiektywnym, prawda? :-) Wszystko możliwe, ale Muela Mueli nierówna... Można trafić dobry nóż lub badziewie. Darzbór!

Autor: pharmacist  godzina: 20:14
Ten który widziałem w sklepie Victorinoxa w Krakowie wyglądał i kosztował tyle samo co ten : Muela (www.napolowanie.pl/product-pol-194-Noz-Muela-Gredos-14.html) Szukałem najbardziej klasycznego noża z rękojeścią z poroża. Ale ten akurat jakiś taki jak do filetowania. Jakie są Wasze opinie ?