Piątek
20.01.2017
nr 020 (4191 )
ISSN 1734-6827

Myśliwskie akcesoria



Temat: organizacja stanowiska przerobu  (NOWY TEMAT)

Autor: duchpuszczy  godzina: 13:42
Witam! w niedalekiej przyszłości planuję budowę podpiwniczonego garażu wolnostojącego z pomieszczeniem gospodarczym, które w części będziegarażem i warsztato-przechowalnią rowerów opon zimowych i wszelkiego dobra, a w częćci odzielnej mieściłoby stanowisko do wygodnego przerabiania tuszy upolowanej zwierzyny. Chodzi mi o stworzenie w miarę możliwości ergonomicznego i wygodnego miejsca na skórowanie, rozbiór tuszy, z możliwością pracy niezależnie od pogody, temperatury i pory roku, łatwe w utrzymaniu czystości i pozwalające na wygodne i szybkie sprawienie tuszy. wiem że będzie potrzebna wyciągarka i duży stabilny stół oraz zamrażarka ale poza tym chciałbym Was spytać czy macie/znacie jakieś ciekawe patenty na urządzenie takiego wygodnego i praktycznego w użytkowaniu miejsca? będę wdzięczny za porady i pomysły oraz zdjęcia jeśli ktoś zechce się podzielić. DB

Autor: ULMUS  godzina: 14:06
Zlew z ciepłą i zimną wodą obok blat roboczy min 120x 60. Kolega mój posiada chłodziarkę taką jak w sklepach stoi do trzymania napojów albo browarku o szerokości ok 120 , dwudrzwiowa . Sufit chłodziarki przewiercono dla liny od wyciągarki mocowanej do sufitu garażu. W taką chłodziarkę wchodzi kozioł lub cielak jelenia lub dziczek do 70 kg ( czasem trzeba obciąć biegi lub badyle . taka chłodziarka to zbawienie bo strzelasz zwierza i wieszasz sobie do czasu aż będziesz miał czas obrobić . Temperatura dwa stopnie. Po wyjęciu zwierza i oskórkwaniu wkładasz do chłodziarki półeczki i kładziesz wstępnie podzielone kawałki tuszy i znów możesz je dalej spokojnie obrabiać i nie musisz się spieszyć . Wykładzina typu gumoleum na podłodze bo z fug między płytkami słabo farba schodzi. Kratka ściekowa na podłodze, kran drugi bądź ten nad umywalką przystosowany do podłączenia węża do płukania i mycia różnych rzeczy począwszy od gumowców na kuwetach do transportu zwierza skończywszy. Jakaś szafka z szufladami na noże, deski do krojenia mięsa, haki i inne akcesoria. Osobne oświetlenie, mocne światło w miejscu skórowania zwierza i obróbki mięsa lub lampa z regulowanym ramieniem. Jak budujesz od nowa to odrazu w suficie zamocuj hak tam na wszelki wypadek jak zepsuje się wyciągarka elektryczna i trzeba będzie użyć ręcznej. Gniazda elektryczne - kilka w przemyślanych miejscach. Tyle :)

Autor: duchpuszczy  godzina: 14:22
czy tak ktos próbował: https://www.youtube.com/watch?v=RlMFfaXctrE (dziennik.lowiecki.plhttps://www.youtube.com/watch?v=RlMFfaXctrE)

Autor: quattro  godzina: 14:41
Na pewno na podłogę płytki i jakiś odpływ wody. Zlew dobra sprawa, co do lodówki to lepsze są takie jak na mrożonki w sklepie.

Autor: cypis111  godzina: 16:46
napisz która to puszcza , chętnie zamówię kg czegoś tam