Czwartek
10.07.2008
nr 192 (1075 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Twardy flak

Autor: mariandzik  godzina: 09:44
Możliwe, że trafiłeś na takie flaki. Też raz miałem takie "grubasy". Przed wędzeniem kiełbasa była osuszona?

Autor: flaga  godzina: 10:15
5 godzin to zbyt długo. Przede wszystkim jelita muszą być wcześniej namoczone w letniej wodzie i przelane wodą (najlepiej 12 godzin przed nadzianiem) . Suszenie przy odkrytej wędzarni około 1 - 1,5 godziny, trzeba co jakiś czas sprawdzać. Jak już będzie sucha to wędzimy około 1 godziny do pożądanej barwy. Na koniec pieczenie temperature podwyższamy do 85-90C do uzyskania wewnątrz temp 72C(około 10-15 minut). Także łączny czas to około 3 godzin. Oprócz tego przyczyną zbyt twardej osłonki moze być za chudy wsad miesny. Pozdrawiam i zycze udanych wyrobów.