![]() |
Czwartek
07.08.2008nr 220 (1103 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Nalewki ..... nalewki........ Autor: deer.hunter godzina: 09:35 Lekki zapaszek fermentacji się unosił. Było ciepło więc chyba "cuś" tam drgnęło... Stoją dwa słoje: jeden robiony wg Twojego sposobu, drugi wg Alusowego. Zobaczymy co z tego wyjdzie :-) Zresztą co by nie wyszło - na pewno nie wyleję... :-) Aha dolałem butelkę 96% ... Smacz Bór dh Autor: Piotr Kukier (BT) godzina: 10:16 Etanol można oczyścić chemicznie z wody i uzyskać stężenie bliskie 100%, użewa się tego do przemywania kryształów NaCl w jakiejś metodzie chemicznej. Powyżej 95,5% spirytus jest silnie chigroskopijny, "ciągnie" wodę z powietrza i może poparzyć... Autor: Rakrzes godzina: 15:48 Ja też nastawiłem. A do tego jagodówkę - dwie wersje - jedna z pędami czernicy. No i wino z porzeczek już z tydzień bąbluje ;) DB Rakrzes |