Czwartek
07.08.2008
nr 220 (1103 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Nalewki ..... nalewki........

Autor: deer.hunter  godzina: 09:35
Lekki zapaszek fermentacji się unosił. Było ciepło więc chyba "cuś" tam drgnęło... Stoją dwa słoje: jeden robiony wg Twojego sposobu, drugi wg Alusowego. Zobaczymy co z tego wyjdzie :-) Zresztą co by nie wyszło - na pewno nie wyleję... :-) Aha dolałem butelkę 96% ... Smacz Bór dh

Autor: Piotr Kukier (BT)  godzina: 10:16
Etanol można oczyścić chemicznie z wody i uzyskać stężenie bliskie 100%, użewa się tego do przemywania kryształów NaCl w jakiejś metodzie chemicznej. Powyżej 95,5% spirytus jest silnie chigroskopijny, "ciągnie" wodę z powietrza i może poparzyć...

Autor: Rakrzes  godzina: 15:48
Ja też nastawiłem. A do tego jagodówkę - dwie wersje - jedna z pędami czernicy. No i wino z porzeczek już z tydzień bąbluje ;) DB Rakrzes