Poniedziałek
01.09.2008
nr 245 (1128 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Nalewka z pigwy

Autor: Borsuk2007  godzina: 21:03
Podam kilka przepisów, ale zastrzegam, że żadnego jeszcze nie testowałem, dopiero w tym roku mam zamiar. Ponoć fajne "rzeczy" wychodzą z pigwy... Nalewka z pigwy 1 Składniki 1 kg owoców pigwy 1,5 kg cukru 1/2 litra spirytusu 96% 1/2 litra wódki 45% Dojrzałe owoce pigwy (zebrane w październiku) wypestkować i posiekać. Zasypać cukrem, odstawić na 10 dni. Syrop zlać, wymieszać ze spirytusem w proporcji 1:1. Odstawić na 8-10 tygodni. Po tym czasie odcedzić (przefiltrować przez gazę) i przelać do butelek. Pozostałe owoce zalać wódką i odstawić na kolejne 3-4 tygodnie. Po tym czasie odcedzić ( przefiltrować przez gazę ) i zlać do butelek . Nalewka z pigwy 2 Składniki 1/2 litra wódki 40 procentowej ( może być rozcieńczony spirytus do 60 procent- jest lepsza), odrobina cynamonu, kilka goździków i migdałów, 1/2 kg owoców pigwy, 3/4 szkl. Cukru z pigwy wyjąć pestki, nie trzeba jej obierać ze skórki, PRZEŁOŻYC DO DUŻEGO SŁOJA LUB MAŁEGO GĄSIORKA,DODAĆ CUKIER, WLAĆ WÓDKĘ, I DODAĆ CYNAMON, GOŹDZIKI I MIGDAŁY - ODSTAWIĆ W CIEMNE MIEJSCE NA 2 TYGODNIE, PAROKROTNIE W CIĄGU DNIA POTRZĄSNĄĆ NACZYNIEM, PO CZASIE PRZEFILTROWAĆ DO BUTELEK I POZOSTAWIĆ JESZCZE DO LEŻAKOWANIA PRZEZ 2 TYGODNI Nalewka z pigwy 3 500 g pigwy 0,7 litra wódki 300 g cukru Pigwę dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki bądź ósemki (w zależności od wielkości) oraz usunąć gniazda nasienne. Wrzucić do dużego dwulitrowego słoja, zasypać cukrem, a następnie zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić na miesiąc. W trakcie spróbować i ewentualnie dosłodzić. Zlać do butelek. W zależności od upodobań podawac nierozcieńczoną lub rozcieńczyć z przegotowaną wodą w proporcjach 3/4 do 1/4. Podawać na rozkruszonym lodzie lub lekko schłodzone w kieliszkach do likierów. Pozostałych owoców nie wyrzucać, lecz zalać je niewielką ilością posłodzonej wody - taką, aby były zakryte. Powstanie z tego lekki, orzeźwiający aperitif. Smacznego DB