![]() |
Czwartek
04.09.2008nr 248 (1131 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Tarnina na nalewkę - uwaga! (NOWY TEMAT) Autor: przemus401 godzina: 22:58 Koledzy, robiłem dziś rekonesans w sprawie tarniny na naleweczkę i dokonałem zdumiewającego odkrycia. Otóż owoce tarniny są robaczywe. Oczywiście nie wszystkie, ale wiele. Zawsze sądziłem, że tarnina z racji swego cierpkiego smaku jest wolna od szkodników, a tu taka niespodzianka. Problem polega na tym, że w samym miąższu robala nie ma. W skórce i miąższu jest tylko dziurka, a gad siedzi w pestce. Jak się odpowiednio odetnie miąższ przy samej pestce, to go widać. Nie wiem czy problem ma zasięg krajowy, w każdym razie w okolicach Poznania tak. A tak poza konkurencją - jeśli nie chce się czekać do przymrozków, które przecież mogą wcale nie nadejść, to kiedy jest odpowiedni czas na zbiór owoców? A tak jeszcze bardziej poza konkurencją - macie jakieś interesujące przepisy oprócz tych, które są w archiwum? ;-))). Darz Bór-przemus401. Autor: cedan godzina: 23:42 Spoko! Przymrozki nadejdą, ale gdyby nie...., to i tak owoce lekko "zwiędną" i można zrywać. Pozdrawiam. |