Czwartek
18.12.2008
nr 353 (1236 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Ciemna nalewka

Autor: Alej.....  godzina: 08:30
Pyza, z pigwą jak z jabłkiem. Ciemnieje. Nalewka z niej też ciemnieje. Nawet jeszcze podczas jej starzenia. Od słomkowego bursztynu do b. ciemnego koniaku. To pewnie zależy od poziomu kwasów w konkretnej partii owoców (stopnia ich dojrzałości) i ich stężeniu w gotowym, złożonym już, nalewie. Im więcej tym ciemniej. Ale, że ciemniej to gorzej bym nie powiedział – jeśli tylko nalewka jest zbalansowana i nie nazbyt kwaśna to całkiem OK! To nie tylko nie obniża jej wartości, ale nawet – moim zdaniem – podnosi. Pozdrawiam, alej

Autor: Kulwap  godzina: 08:36
Pyza! Bez obaw... Ja wszystko wypiję. Nawet te złe...

Autor: RR-11  godzina: 08:48
Mam taką gzieś sprzed 4-5 lat. Ja pigwówkę dolewam po 2 kieliszki do flaszki czystej i .....miód. Jak dałem czystej nalewki żonie szwagra to się popłakała i mało jej oczy nie wyszły taka mocna.

Autor: nieświeć  godzina: 15:35
Darz Bór ! Ja dzisiaj zlałem ok 4L pigwówki kolor .... mniam mniam ,smak ....mniam mniam ....,moc .....ok 70%.Tak naprawdę robię ardzo słodkie i aromatyczne nalewki zawsze można rozcieńczyć.