Poniedziałek
22.12.2008
nr 357 (1240 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Ciemna nalewka

Autor: Piotr Waślicki  godzina: 09:51
Pyza, kolorem się nie przejmuj, w kalendarzu łowieckim przeczytałem, że sok z pigwy należy wyrabiać bez dostępu światła, potem trzeba szybko zlać i umieścić w lodówce - wtedy nie traci koloru ani właściwości związanych z działaniem witamin. Ja nigdy tak nie robiłem i zawsze pigwówka była ciemno brązowa a smakowała wspaniale. Pozdrowienia i najlepsze życzenia świąteczno-noworoczne Piotr Waślicki

Autor: Pyza  godzina: 13:53
Piotr Waślicki No właśnie.... pigwówka pigwówką ale ta nalewka sosnowa.... Mam jej jeszcze dwie flaszki (sprzed półtora roku) - jedna napoczęta stoi w barku a druga pełna na balkonie w lodówce (lodówkospiżarce). I ostatnio zauważyłam, że ta druga jest prawie o połowę jaśniejsza od tej pierwszej. Tylko, że to nie tylko kwestia koloru. Ta z lodówki jest w smaku taka bardziej sosnowa i delikatna a w tej drugiej czuje się trochę spirytus niestety. Niektórym to nie przeszkadza a ja jakoś na razie jeszcze nie umiem się do tego ustosunkować. :-))