Poniedziałek
16.03.2009
nr 075 (1324 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Wino do dziczyzny

Autor: pp67  godzina: 16:20
wino oprócz jakości to ceremoniał, atmosfera, otoczenie, odpowiednie kieliszki itp Ja zdecydowanie preferuje wina ze "starego świata" między innymi dlatego że nie są powtarzalne, kazde otwarcie butelki z nowego rocznika to nowa tajemnica, nowe odkrycie, ta chwila oczekiwania po rozlaniu do kieliszka, jaki jest bukiet?!!! jak sie rozlewa i jak smakuje?!! jaki ma koniec??!!! a z ciekawostek to nie wiem czy wszyscy wiedzą że do gęsich wątróbek dobrze jest podawać tak zwane wino lodowe czyli bardzo słokie wino białe z doliny renu! Winogrona na to wino zbiera się w styczniu, juz po przymrozkach, kiście muszą być "szlachetnie nadgniłe", z takiego kiscia wybiera się po kilka zaledwie gron! Wino to ma cudowny bukiet! Całe słońce lata zaklete w barwie, smaku i bukiecie! :)))

Autor: Alej.....  godzina: 19:54
ad. pp65. Eiswein robią też Austriacy. Grona zbierają w okolicy B.Narodenia, gdy mrozy spadają do 7 st C. Wtedy ze ściętych mrozem jagód tłoczy się samą esencję. Ponoć, kropelkę z jagody ... Woda, w postaci lodu , zostaje. Właśnie mi przypomniałeś, że mam otwartą butelkę ;)) Zdrówko!

Autor: pp67  godzina: 21:17
ad. Alej..... Eiswein'a masz otwartego? :)) W taki dzień jak dzisiaj trochę słońca z butelki się przyda! też idę otworzyć!