Poniedziałek
23.03.2009
nr 082 (1331 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Wino wytrawne bez goryczki

Autor: deer.hunter  godzina: 13:40
Mnie osobiście smakuje węgierski Merlot i.... Egri Bikaver. Choć to ostatnie nie każdemu podejdzie, ze wzgl. na bardzo ostry i wyrazisty smak. Ponoć waleczni Madziarzy żłopali "byczą krew" dla animuszu, przed każdą bitwą.....:-) Dziś już z nikim nie walczą ale wina (nie tylko czerwone) nadal robią przednie :-) Na ostatniej "stypie" po wilku piliśmy całkiem przyzwoitego..... słowackiego Caberneta. Wiem, wiem, że tylko Francja itp ale miałem kilkukrotny kontakt z tzw "lepszymi" winami francuskimi i jedyne co o nich mogę napisać - nijak mi nie leżą. Aha byłbym zapomniał: wielokrotnie piłem niemieckie wina - są naprawdę znakomite. Najzabawniej było gdy na biesiadzie po jednym z polowań winem częstował i Francuz i Niemiec... "Bełt" tego pierwszego wypiłem tylko przez grzeczność, drugi miał chyba 4 butelki i... wypiliśmy całe "za zdrowie byka". Wymienione przez logisa wina z Mołdawii są niezłe ale (przynajmniej te z którymi miałem do czynienia) nafaszerowane są siarą... pozdr. Smacz Bór dh