![]() |
Środa
08.04.2009nr 098 (1347 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Wielkanocne przysmaki (NOWY TEMAT) Autor: Urtica godzina: 21:22 Zbliża się Wielkanoc, czas piec baby, serniki i makowce. Trzeba kisić zakwas na żur i szykować mięsiwa. Co słychać czeluściach Waszych kuchni? Uchylcie rąbka tajemnicy, podzielcie się pomysłami. U mnie tradycyjnie: babki drożdżowe, piaskowe baranki, sernik, makowiec, biała kiełbasa z rodzynkami, szynka z jelenia, udziec z dzika, sałatki, swojska kiełbasa, jajka faszerowane. Nie zabraknie bigosu, który po mistrzowsku przyrządza moja Mama, ani pasztetu z dziczyzny roboty mojego Taty. Nie kupuję żadnych gotowych potraw, wszystko przygotowuję sama. Autor: Szelest godzina: 22:12 Obowiązkowo pasta i zupa chrzanowa Utrica :) Smacznego Pozdrawiam Autor: Urtica godzina: 23:26 Szelest, proszę o przepis na zupę chrzanową, u nas jest tyko żurek. Zakwas właśnie się kisi... Do mięsiwa podaję chrzan z jajkiem (przepis z gór), albo borówkę zasmażaną z gruszką, pasty chrzanowej też nie znam. |