Środa
08.04.2009
nr 098 (1347 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Wielkanocne przysmaki  (NOWY TEMAT)

Autor: Urtica  godzina: 21:22
Zbliża się Wielkanoc, czas piec baby, serniki i makowce. Trzeba kisić zakwas na żur i szykować mięsiwa. Co słychać czeluściach Waszych kuchni? Uchylcie rąbka tajemnicy, podzielcie się pomysłami. U mnie tradycyjnie: babki drożdżowe, piaskowe baranki, sernik, makowiec, biała kiełbasa z rodzynkami, szynka z jelenia, udziec z dzika, sałatki, swojska kiełbasa, jajka faszerowane. Nie zabraknie bigosu, który po mistrzowsku przyrządza moja Mama, ani pasztetu z dziczyzny roboty mojego Taty. Nie kupuję żadnych gotowych potraw, wszystko przygotowuję sama.

Autor: Szelest  godzina: 22:12
Obowiązkowo pasta i zupa chrzanowa Utrica :) Smacznego Pozdrawiam

Autor: Urtica  godzina: 23:26
Szelest, proszę o przepis na zupę chrzanową, u nas jest tyko żurek. Zakwas właśnie się kisi... Do mięsiwa podaję chrzan z jajkiem (przepis z gór), albo borówkę zasmażaną z gruszką, pasty chrzanowej też nie znam.