![]() |
Wtorek
20.12.2005nr 142 (0142 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Na wigilijnym stole Autor: Alej..... godzina: 10:58 Bartek. Jajko ma całość „skleić”. Daj jedno lub dwa – trzeba to brać na wyczucie bo jajka bywają mniejsze i większe a ziemniaki mniej lub bardziej "suche". Ilość zasmażki z cebulką też trzeba brać na oko. Nie należy jedynie przesadzać. Można dodać jeszcze odrobinę zmielonych grzybów, tych (takich) co do wigilijnych uszek. Ale naprawdę odrobinę, żeby nie zdominować zbytnio smaku ziemniaka. Ryzyko jest małe.To nie może sie nie udać ... Na patelnie z gorązcym olejem wkładamy ziemniaczki stroną z farszem żeby się zrobiła skorupka z bułki tartej ... łupinką do góry. Desperado, Może nie na wigilię :-) ale na sylwestrową i kameralną kolacyjkę z dobrym winem to i owszem. A czym one nadziane (białe kiełbaski?) i jak robisz ten musztardowy sos - z jakiej musztardy? Pozdr..... Autor: KULWAP godzina: 13:02 Ad Alejandro Ad Desperado Jakże chciałbym mieć choć odrobinę Waszego talentu! Wyrazy podziwu.... Ad Alej... Teraz na wigilię już można jak w filmie "Rozmowy kontrolowane"! Goloneczkę albo jak proponuje Desperado polędwiczki. Papiskopat zmienił przecie prawo..... Autor: Desperado godzina: 15:47 Niestety ale w tym przypadku kiełbaski to tylko standardowe parówki, choć dobrej jakości i smaku. Chciałbym podać nazwę producenta ale podobno tego robić nie wolno:-))) Najlepiej by było gdyby do środka trafiły kabanosy z dziczyzny, choć w razie ich braku z powodzeniem można użyć wieprzowych. W takim przypadku obok sera dawanego do środka radziłbym dać plaster boczku, co by za suche nie było. Do cienkich białych kiełbasek mam awersję dyktowaną odczuciami smakowymi niemieckich wyrobów z tej linii niestety..........Chociarz biała polska kapitalnie wpasowuje się w nadzienie np. schabu. Ale to już inna bajka. Sos musztardowy robię w bardzo prosty sposób. Na rozgrzaną patelnię wlewam piwo, do niego odrobinę startej na tarce cebuli, dodaje musztardę sarepską w ilości pozwalającej na zagęszczenie sosu. Nie solę, tylko traktuje odrobiną kolorowego pieprzu. Zamiast winka proponuję Aleju piwo. Zimne jak diabli bo uważam ciepłe piwo jest gorsze od zimnej kobiety. KULWAP Chociarz papiskopat by do golonki zmuszał w tym dniu pod groźbą ekskomuniki na przykład, a kolano było tak fest po bawarsku zrobione, to chyba raczej bym się nie zmusił...... POZDR..... Autor: Alej..... godzina: 16:27 Kulwap, to nie żadne talenta a jedynie mozolna, ciężka i poniżająca (dla faceta:-) praca przy garach ... No i jestem również za tradycją. Jak Polowanie Wigilijne to w wigilię (Sylwestrowe w Sylwestra :-) a wieczerza tylko postna ... i z karpikiem. Desperado, jeżeli sos na piwie no to wiadomo czym popijemy ... i tylko zimnym. Ale z receptury widzę, że ten musztardowy sos równie dobrze mozna na białym winie zrobić ... Pozdrawiam Autor: Desperado godzina: 18:34 No ja myślę że tak. Choć ostatnio w winie nie gustuję, bo sie kiedyś nim straaaaaassznie strułem : -))) Piwem sie też struwałem.....Chociarz nie tak strasznie. Dlatego w moim przypadku piwo uważam za tak samo neutralne jak Szwajcarii pozycja na arenie międzynarodowej. POZDR...... Autor: krogulec godzina: 21:12 niechaj narodowie wżdy postronni znają że polacy nie gęsi i ....... swój zwyczaj mają wigilia ma być postna .... co by ze zdwojoną siłą w stoły po pańsku światecznie nakryć ... to po pierwsze .... co do oziębłości kobiet i piwa co może być gorsze od ciepłego piwa i oziębłej kobiety dwa ciepłe piwa i brzydka oziębła kobieta ..... sosu musztardowego nie lubię ..... ale może wg . Derspera ma inne walory smakowe ... których poszukam a ziemniaczki Alejowe chmmmmmmm chyba je wykonam ale najpierw na próbę ..... bo wigilia już jest prawie nie do przejedzenia ....... pozdrówki |