Wtorek
23.06.2009
nr 174 (1423 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: dereniówka

Autor: ryś pąsowy  godzina: 09:50
Witaj Pieta. Za długo trzymasz chyba, że owoce wypestkujesz. Z pestkami może stać nie dłużej jak 40 dni. Po tym okresie się zlewa filtrując i do owoców jesli był ich kilogram to sypie się kilogram cukru i to stoi do momentu rozpuszczenia się cukru. No i rezte wiadomo łaczymy razem i miót malina. Pozdrawiam ryś.

Autor: Lisiarz_Janusz  godzina: 15:17
Dereniowka to królowa nalewek :) . Ja ją robię z dodatkiem czarnych jagód mrożonych lub suszonych (kilka garści) . Owoce derenia o wiele lepiej oddają aromat jeśli są przemrożone i poprzekłuwane. Wtedy nie trzeba drylować co jest b. pracochłonne. Używam miodu ale wyłącznie gryczanego ewentualnie lipowego (w ostateczności). Jakość , aromat i smak równa się tylko z żurawinówką... :) Pozdr. Janusz