![]() |
Piątek
04.09.2009nr 247 (1496 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: nalewka z żurawin Autor: Dzikarz14 godzina: 00:05 Każdy robi wedle swojego uznania. ja preferuję stare receptury i zdanie ludzi bardzo starej daty.Rzeczywiście, to co do tej pory zrobiłem, bije rekordy popularności wsród moich znajomych z różnych kręgów społecznych i zawodowych. A teraz receptura na "groszkówkę dla cierpliwych" Wziąć 1 kg najbardziej aromatycznych i soczystych gruszek. Usunąć szypułki i ogonki. Gruszki pokroić w kostkę, zachowując wszystkie ziarnka, które dodadzą nalewce aromatu. Owoce kroić najlepiej srebrnym lub plastikowym nożem, aby nie ściemniały i nie nadały nalewce brzydkiego koloru. Gąsiorek napełnić gruszkami do 3/4 wysokości. Wlać spirytus ponad owoce. Dobrze zamknąć i postawić w jasnym i ciepłym miejscu na całą jesień i zimę. Dopiero wiosną nalewkę zlać, a gruszki obficie zasypać cukrem. Potrząsać gąsiorem często, aby cukier rozpuścił się cały. Po zlaniu syropu gruszki dokładnie wycisnąć. Sok z wyciśniętych gruszek przefiltrować przez bibułę filtracyjną lub czysta flanelę. Nalewkę, syrop i sok połączyć.Wymieszać. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Odstawić do jesieni. Kosztować w rok po nastawieniu nalewki. Składniki: gruszki, cukier, spirytus. Czas przygotowania: rok. Na zdrowie! DB Ps. jak ktoś zechce jakiś przepis, mogę mu podać. Są to nalewki kilku rodzajów ze wszystkich owoców krajowych, egzotycznych, leśnych jak i ziół. receptury te mają od ponad 100 do blisko 200 lat. |