Piątek
04.09.2009
nr 247 (1496 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: SOS

Autor: jurek123  godzina: 08:20
Przypalenie cukru zwane inaczej karmelizacją jest reakcją nieodwracalną niestety. Obawiam się że samo nie wywietrzeje.jedynym możliwym sposobem jest zrównoważenie przykrego zapachu innym zapachem.Jednak całkowitej eliminacji nie będzie.Przy produkcji cukierków żeby przeciwdziałac karmelizacji dodaje się do 20% cukru skrobiowego z ziemniaków lub kukurydzy [masło maślane] konkretnie jest to skrobia w formie płynnej..Wówczas taka mieszanina wytrzymuje bez szwanku temperaturę około 200 stopni C. Pozdrawiam

Autor: Jurek Ogórek  godzina: 09:57
sfermentować i przepedzić

Autor: Piotr Kukier (BT)  godzina: 10:43
A może by tak zalać spirytusem, poczekać, przecedzić? Malinówke się robi, przepalankę też... pozdrawiam, DB!!

Autor: Pyza  godzina: 21:41
Kurczę! Tak się złożyło, że ja mam w tym roku fazę na maliny i nalewki zrobiłam już ze trzy litry. A przedwczoraj nastawiłam kolejne dwa kilo malin, więc więcej malinówki odpada. Z jakim, Waszym zdaniem, owocem można ją połączyć? A tak przy okazji - garnek z przypalonym dnem (cukier przypala się genialnie) można wyczyścić gotując w nim wodę z proszkiem do prania lub obierkami ziemniaków. I na gorąco, pod wodą trzeba to skrobać do skutku. Pozdrawiam, DB Pyza

Autor: hubertus55  godzina: 22:50
Witam. Wydaje mi się, że rada Jurka Ogórka jest jedyną słuszną. Może uda się uzyskać coś na wzór absoluta strawberry. Jeżeli chodzi o przypalone naczynie, to doskonały efekt uzyskałem gotując w nim tabletkę 5w1 do zmywarki. Nie trzeba było skrobać. DB, hubertus55