Piątek
11.09.2009
nr 254 (1503 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Winogrona

Autor: jurek123  godzina: 08:38
Z każdego owocu można zrobić wino z winogron jak najbardziej. Polecał bym jednak wejść na stronkę winiarzy i zrobić to profesjonalnie bo zawsze produkt końcowy może być zbyt kwaśny przy niedoborze cukru lub zbyt słodki przy nadmiarze cukru.Dobre wino robią spece co to od lat " na oko" potrafią to dobrać .Jak się eksperymentuje po raz pierwszy nie warto ryzykować.Przydał by się do tego cukromierz taki prosty przyrząd do oznaczania zawartości cukru w soku na zasadzie polaryzacji .Pozdrawiam

Autor: Piotr Kukier (BT)  godzina: 10:58
jurku, robiłem wino z pożeczek "na smak", kwaśne było więc dosypałem cukru, drożdże przerobiły i znów kwaśne, to ja znów cukru, to znowy drożdże do dzieła... skończyło się tym, że po dwóch szklankach odbierało nogi :D pozdrawiam, DB!!

Autor: jurek123  godzina: 11:33
Większość drożdży potrafi przerobić cukier do 15-17 % alkoholu i potem pada na skutek właśnie stężenia alkoholu.Jeśli cukru jest zbyt mało fermentacja może pójść w stronę kwasu octowego no i może być kwas zamiast wina nie do użytku. Z kolei przy nadmiarze cukru drożdże podfermentują do tych 17% i tez padną a nadmiar cukru powoduje że wino jest zbyt slodkie. Dlatego tak ważny jest cukromierz i panowanie nad fermentacją.Tak to z grubsza wygląda nie wchodząc w szczegóły.Większość tzw win w Polsce są doprawiane do odpowiedniej mocy dawką spirytusu ale czy to są jeszcze wina?. Pozdrawiam

Autor: Piotr Kukier (BT)  godzina: 12:54
Jurku, teorię znam, a wino było super, właśnie dlatego, że dosładzałem na raty... pozdrawiam, DB!!