Środa
16.09.2009
nr 259 (1508 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: W czym jest błąd?

Autor: stanislaw  godzina: 07:54
Przyczyna przeterminowanej mieszanki peklowej jest wysoce prawdopodobna. Osobiście sam pekluję według zasady, że mięso zawiera /nawet to najwyższej jakości ok 50 % wody/, czosnek rozgnieciony do mocnego nacierania, sól gruba szara do peklowania, dodatki w postaci wszelkiego rodzaju ziół - jałowiec, liść laurowy itd. Proporcje musisz sam dobrać. Odstawić w przykrytym naczyniu na okres od 7 do 14 dni. Naczynie najlepiej drewniane /tzw, dłubanka lipowa ale to chyba marzenie/ Pozdrawiam DB

Autor: jurek123  godzina: 09:00
Zapytaj kolegi czy on czasem tą mieszanką nie nastrzykiwał mięsa wewnątrz bo z opisu wygląda na typowe przemacerowanie w środku przez pektosol. Pozdrawiam

Autor: wosiu  godzina: 09:48
Powodem tej sytuacji moze też być za wysoka temperatura zalewy peklowej. W tym okresie należy trzymać wszystko w lodówce gdyż temperatura zalewy nie może być wyższa jak 7-8 stopni. Ja w cipłym okresie mrożę kilka butelek z wodą i wkładam do zalewy aby ją schładzać. Pozdrawiam DB

Autor: jurek123  godzina: 10:13
Potwierdzam to co napisał kolega wosiu. Kiedyś kiedy raz lub dwa razy do roku biliśmy świniaka wszystkie wyroby robił fachowiec rzeżnik. Pamiętam jak robił zalewę zimą i trzymałem w tej zalewie przez tydzień mięso a rzeżnik mówił nie szkodzi proszę tylko co kilka dni przełożyć. Latem zaś peklowanie to było dwa dni maksymalnie trzy i rzeżnik pilnował by zalewa była zimna ,mięso wystudzone bo inaczej jak powiadał psy tego nie zjedzą.No a fachowiec był dobry bo nigdy nie miałem z nim wpadki.Wszystko było przygotowywane u mnie w budynku gospodarczym. Pozdrawiam