Poniedziałek
09.11.2009
nr 313 (1562 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Bażant

Autor: iz27  godzina: 14:55
A może coś takiego: „Soczysta pierś bażanta z sosem borówkowym i kluseczkami ziemniaczanymi” Składniki na 1 porcję: boczek wędzony 50 g, borowik mrożony 70 g, cebula20 g, borówka35 g ,śmietana 30 % 5 cl, cukier10 g ,pieprz, sól, ziemniaki 150 g, wino białe2,5 cl, wino czerwone2,5 cl, zioła świeże. Z borowików i polędwiczek przygotować farsz z dodatkiem ziół i przypraw. Pierś bażanta przyprawić zrobić kieszonkę i nadziać farszem. Owinąć boczkiem i upiec w piekarniku. Z ziemniaków przygotować kluseczki ziemniaczane z borówek, wina i śmietany sporządzić sos. Tak przygotowaną potrawę starannie ułożyć na talerzu i udekorować świeżym tymiankiem. Za Wojciechem Pawlakiem i Danielem Miecieckim – Radisson Sas Hotel ze Szczecina.