![]() |
Czwartek
05.01.2006nr 005 (0158 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Kilka moich wypróbowanych przepisów Autor: RaKrzes godzina: 17:18 Ad .Marek Bublej. Extra przepisy. Szczególnie ten armeński. Wart wypróbowania DB Autor: Desperado godzina: 17:56 Chociarz do końca nie ma jasności i jednogłośności w nazewnictwie tej surowej wędliny, to samego określenia basturma nie wiązał bym tak ściśle tylko z Armenią. W tym kraju pod tą nazwą kryje się raczej szaszłyk. Jeśli mówić pasturma, to raczej trzeba ją związać na dzień dzisiejszy z kuchnią turecką. Jak by nie było to ta wędlina o której mowa pochodzi generalnie z dalekiego wschodu. Pierwotnie była pożywieniem wojsk tatarskich. Specyficzny sposób przygotowania miał sprawić że ta wędlina miała być przede wszystkim trwała i odporna na psucie. |