![]() |
Środa
23.12.2009nr 357 (1606 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Pieczony dzik Autor: Maryna godzina: 09:38 szczecina dziczka nie powinna brzydko pachnieć, wszak codziennie zjadamy buleczki malowane wlasnie preparatem ze szczeciny świńskiej - po to, żeby bułeczka miała zapach apetyczny. (cysteina) Autor: Hrabianka godzina: 14:55 Ja piekę wrachlaka w piekarniku gazowym. Dzień wcześniej nacieram mięso solą i odstawiam w chłodne miejsce. Nadzienie robię tak: Kasza gryczna ugotowana na sypko, do tego pieczarki krojone w talarki, podsmażone na masle z pokrojoną w gruba kostke cebulą. Wątróbka podsmażona a następnie przepuszczona przez maszynkę, ale jak ktos lubi to można pokroic w kosteczkę. Kroje drobno słoninę, albo dodaja smalcu, jeżeli mam. Doprawiam sobla, pieprzem. Napycham dzika, spinam specjanymi klamrami. Obkładam słoniną pokrojona w paski. W czasie pieczenia podlewam dziczka wodą, ale nie po wierzchu tylko na blachę, wtedy nie wysycha. Piekę aż mięsko jest miękkie. PS Do takiego dziczka zawsze robie sos z prawdziwków, dlatego do nadzienia używam pieczarek, zeby nie było tego za dużo. |