Środa
03.02.2010
nr 034 (1648 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: bejca  (NOWY TEMAT)

Autor: grandel13  godzina: 00:04
Dzis zrobilem bejce na 2l wody dalem 200ml wina i ok 125mloctu winnego. Dałem jeszcze 15 ziarenek jałowca pieprzu lyzke soli i inne przyprawy: imbir bazylie majeranek itp. Zagotowałem. Czy to normalne ze bejca ma kwasny smak. Myślę że to od wina i octu? Czy pieczen z takiej bejcy bedzie smaczna?

Autor: grandel13  godzina: 00:08
dodam jeszcze ze dałem 4 marchwie 2,5 cebuli 3pietruszki seler 3 zabki czosnku

Autor: knieja80  godzina: 08:11
bedzie smaczna spokojnie - ja robie glownie bejce polsuche tzn tarkowane warzywa + mnóstwo ziol i przypraw + ocet winny (czerwony) i troche czerwonego wina, obkladam tym mieso dosc szczelnie i codziennie przed min. tydzien obracam mieso w misce zeby przeszlo z kazdej strony w trakcie pieczenia podlewam lekko woda i czasem jeszcze winem (ale naprawde malo) caly smak octu ktorego sie boisz znika smacznego

Autor: mariandzik  godzina: 08:50
Bejca warzywna z dodatkiem octu musi być lekko kwaśna. Ja robię tak, że warzywa z przyprawami gotuję w wodzie i powoli dodaję ocet. Sprawdzam na smak czy nie jest zbyt kwaśna. Gotuję 10 min wszystko. Studzenie i bejcowanie. Mięso po takiej bejcy warzywnej jest super. Polecam też bejcowanie w ten sposób wieprzowiny - jest "prze krucha". Pozdrawiam.

Autor: jurek123  godzina: 09:14
Do bejcy obojętnie jaka by nie była nigdy nie daję octu. Wystrzegam się go jak ognia gdyż zawsze pozostaje jego smak w mięsie.Jak już trzeba na kwaśno to kwasek cytrynowy,a najczęściej to właśnie kilka cytryn wycisniętych.Pierwsze nasze doświadczenia z octem były takie że żona mięsa z dziczyzny nie tykała. Pozdrawiam

Autor: grandel13  godzina: 10:38
powiem szczerze ze ja wymieszalem lyzeczke kwasku cytrynowego z octem. moze i niepotrzebnie ale taki przepis znalazlem w internecie.

Autor: Posok  godzina: 12:20
grandel13 mnie także jak jurkowi123 ocet dał popalić, nie cierpię go w bejcy i już. Teraz tylko warzywa starte , przyprawy,olej ew. winko. Wyleczyłem się z octu a robiłem według Russaka. Smacznego Darz Bór

Autor: knieja80  godzina: 12:54
grandel - uzyj smialo octu tylko czerwonego winnego i pozadnego nie taniochy i zapewniam cie ze nie bedzie sladu smaku w miesie

Autor: grandel13  godzina: 13:30
Niestety albo może i stety szynka już w bejcy. Sama bejca nie jest specjalnie dobra w smaku, no ale zobaczymy jak będzie z mięsem. Jeżeli okaże się, że mięso jest niesmaczne, do następnej bejcy nie dam octu. Teraz użyłem białego wina ISTRA. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Darz Bór grandel13

Autor: Posok  godzina: 13:48
grandel13 upieczesz , posmakujesz, sprawdzisz czy tobie podchodzi. Jeżeli nie to daj sobie spokój z octem. Rozumiem ,że to wino to ISTRIA wermut, jeśli tak to klapa. Darz Bór

Autor: mariandzik  godzina: 14:56
Posok Czemu od razu klapa. Właśnie tylko podczas takich kombinacji można zrobić coś wyjątkowego, nie szblonowego. Moze właśnie jak przesadził z kwaśnym i dodałby wermuta to by się to wszystko zniwelowało. grandel bejca taka nie będzie dobra w smaku. Będzie kwaśna. Ważne, żeby dobrze na mięso wpłynęła.

Autor: grandel13  godzina: 15:55
Koledzy użyłem wina ISTRA, a nie Istria. Jak potrafiłem, tak zrobiłem, zobaczymy co z tego wyjdzie. Ocet winny o smaku cytrynowym i kwasek cytrynowy dają aromat cytryny co akurat mnie zadawala. Jeżeli w smaku mięso będzie takie jak w zapachu to będzie ok. Z tym octem to widzę, że zdania są podzielone- ja robiłem pierwszy raz bejcę i dlatego dałem ocet. Zaprawa bez octu to marynata. pozdrawiam grandel13

Autor: mariandzik  godzina: 16:01
Jeśli zapach Ci się podoba to będzie dobrze.

Autor: Posok  godzina: 17:39
mariandzik mnie osobiście takie kombinacje nie podchodzą, ale to rzecz smaku grandel13 jeżeli zapach pasuje to może być ciekawy smak, napisz jak już coś upichcisz.

Autor: logis  godzina: 19:00
Przepisów na bejcę jest jak psów w schronisku. Ja też daję ocet z czerwonego wina bo powoduje, że mięso staje się kruche. Oczywiście w granicach zdrowego rozsądku. W gotowym daniu nic nie czuć- opinia nie tylko moja ale wielu znajomych. Jeśli wino to najlepiej czerwone koniecznie wytrawne (wtedy już nie dawaj octu). Warzywka i przyprawy według uznania ale WAŻNE- oregano z majerankiem daje gorzki smak !!! DB

Autor: Janek. K  godzina: 22:27
Kol.grandel13. "Zaprawa bez octu to marynata" ??? D.B.

Autor: grandel13  godzina: 22:45
kol Janek.K bejca to marynata do mięsa sporządzona na podstawie octu. Jeśli w danej marynacie jednym ze składników nie jest ocet to ta marynata nie powinna nosić miana bejcy, tylko np. marynaty. grandel13

Autor: Ksawer  godzina: 23:35
grandel, dobrze będzie, dzaiałaj, smakuj nabieraj doświadczenia. DB Ksawer