Środa
17.08.2005
nr 017 (0017 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Kaczki

Autor: marcino  godzina: 10:08
też słyszałem o kiełbasie z zająca - ponoć rewelacja- i też słyszałem to od staregoe myśliwego który robił ją jeszcze w czasach zajęczej obfitości

Autor: Gimli  godzina: 17:10
kaczka w makaronie najlepiej wziasc dwie kaczuszki krzyzowki i je "wyfiletowac", miesko pociąć na kawałki - wielkosc wedlug uznania, ja tne na rozne ale nie wieksze niz piers kaczki. nastepnie miesko z kaczki nale udusic i przyprawic pieprzem, solą i majerankiem. potem nalezy do sosu dodac smietany i maki zeby sos zrobil sie bialawy i gestawy - jak zurek. nastepnie dodajemy sok z cytryny wedlug gustu. miesko wkladamy do szklanego naczynia zaroodpornego wysmarowanego maslem. makaron gotujemy i ugotowany wrzucamy do mieska i wlewamy sos z mieska. miedzy warstwy makaronu i na wierzch kładziemy zołty ser. calosc wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 30 - 40 minut. smacznego jade na kaczki ;)