Piątek
18.06.2010
nr 169 (1783 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Stary rogacz  (NOWY TEMAT)

Autor: Pomorski Łowca  godzina: 14:29
Czy rogacz tak ok 8-letnie da się zjeść ? macie koledzy jakiś pomysł co z tym mięsem zrobić ?

Autor: mariandzik  godzina: 15:07
Na pewno da sięz niego zrobić coś dobrego. Chociażby zrazy zwijane z szynki. Co prawda robiłem je z czteroletniego kozła, ale ten też się nada, ponieważ te zrazy wybija się na cienko. Po krótce: powybijaj wcześniej wycięte steki wycięte z szynki, posmaruj masłem. Ugotuj grzyby suszone. Później zesmaż trochę boczku na złoto, zeszklij cebulę na tym boczku, dodaj pocięte drobno grzyby i na koniec zaciągnij śmietaną. Taki farsz nakładaj na zrazy i zwijaj. Poukładaj ściśle w naczyniu do pieczenia i zalej sosem. Ja zostawiam wodę spod grzybów i coś z tego kombinuję. Dodać można choćby kostkę rosołową, ale lepszy będzie jakiś sos spod pieczeni. Takie zrazy piecz z 1,5 godziny i będzie dobrze, pomimo tego, ze kozioł stary. A czemu by nie mielone? Kotlety mielone z mięsa kozła to też pychota. Sa bardzo delikatne. Wiem, że niektórzy powiedzą, że to barbarzyństwo, ale osobiście, jak nie przepadam za mielonymi, to z kozła mi wybitnie smakują. Pomysły można mnożyć, więc podwijaj rękawy i do roboty!!! :-) Pozdrawiam i Darzbór.

Autor: Bartek79  godzina: 18:39
Ja proponuję zrobić kiełbasę-dobre, pożywne i podzielne na biesiadników. A z szynek z kozła moja propozycja to: szynka z sarny (www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1086&page=)

Autor: WaJa  godzina: 22:58
Im kozioł starszy, tym wieksze wyzwanie kulinarne. Każdy kozioł da się zjeść, to pewne. Jedynie te które zamiast trafić do skupu lub na uzytek własny uzyskały status "konsumpcyjnego poza ewidencją" mogą czasem odbic się wielką czkawką. :) :) :) DB