Wtorek
17.08.2010
nr 229 (1843 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Skubanie kaczek

Autor: canislupus4  godzina: 06:49
Na początku sezonu skóruję i idą przeważnie na pasztet,czasami do rosołu,później już skubię klasycznie. DB canislupus4

Autor: mariandzik  godzina: 08:01
Zależy do czego Ci te kaczki. Jeśli chcesz je piec w całości to typowo muszą być ze skórą, natomiast jeśli chcesz dusić choćby w śmietanie, to skóra nie jest konieczna, choć według mnie ze skórką zawsze kaczka smakuje lepiej. Co do rosołu to wychodzi, ale ja wiem czy jest to jakaś rewelacja? Dla mnie królem rosołów jest rosół z grzywaczy. Skubanie ........ będę orginalny i szczerze powiem, że lubię skubać kaczki, jeśli nie jest ich zbyt dużo. Do pięciu to czysta przyjemność.

Autor: Mixon  godzina: 11:59
Ja mam taki sposób zaczerpnięty z niemieckiej książki myśliwskiej . Dobrze wystudzonego ptaka w pierzu wkładamy do kuchenki mikrofalowej nastawionej na najwyższy stopień promieniowania na 30 sekund do minuty .Po takim zabiegu pióra usuwają się niemal same.Świeżo strzelone ptaki powinny trafić przed takim zabiegiem na dwie do trzech godzin do chłodni, gdyż przy ciepłych tuszkach zabieg z mikrofalówką nie działa. Nie wiem czy to działa ponieważ nigdy nie próbowałem tej metody ale można wypróbować na własne ryzyko ;)

Autor: towarzysz  godzina: 12:05
Podzielam pogląd mariandzika,skubanie to zadna trudność,nigdy nie obielam ptactwa ze wzgledów estetycznych i smakowych-DB

Autor: Artur123  godzina: 13:37
Kurp45! Zapomniałeś dodać, że przed kielichem należy zadbać o to, aby broń i amunicję ... "użyczyć" (czytaj: dać pod opiekę do następnego dnia) koledze, który tego dnia trunkami delektować się nie będzie .

Autor: haroldzik  godzina: 14:41
a w trzy minuty można tak (cabelas.com/cabelas/en/templates/links/link.jsp?id=0006150220077a&type=product&cmCat=SEARCH_all&returnPage=search-results1.jsp&Ntt=plucker&Ntk=Product_liberal&sort=all&selectedPerPage=72&N=0&Nty=1&hasJS=true&_dyncharset=ISO-8859-1&_DARGS=%2Fcabelas%2Fen%2Fcommon%2Fsearch%2Fsearch-box.jsp.form1) a w minutę tak (www.youtube.com/watch?v=FNvdWcEDpJ0&feature=related) Ciekawe jak wygląda tuszka po tej depilacji..... hardcorowe ale skuteczne..... DB

Autor: jurek123  godzina: 15:13
Urządzenia bardzo ciekawe szczególnie to drugie .Niestety to działa tylko po uprzednim oparzeniu sztuki.No a u kaczek wiadomo skubie się na sucho.Jestem ciekaw jak kaczka by się skubała na mokro. Pióra do wyrzucenia. Pozdrawiam

Autor: jurek123  godzina: 15:40
Po dokładnym obejrzeniu tego urządzenia w pracy widzę że pozbawia piór kiedy sztuka jest lekko zmoczona a woda pozwala trzymać w czystości urządzenie . Pokazałem żonie i patrzyła z podziwem ale orzekła że pióra z kaczek zawsze są jej potrzebne . . Pozdrawiam

Autor: canislupus4  godzina: 18:17
ad.mariandzik Co do rosołu-podzielam Twoje zdanie-z kaki obleci,ale królem rosołów jest ten z grzywacza!!! DB canislupus4

Autor: Kukuruźnik_13  godzina: 21:47
Do rosołu z kaczki proponuję skrzydło indycze i wołowinę rosołową! Bardzo smacznie się komponuje.

Autor: Szort  godzina: 22:28
canislupus4 królem rosołów jest rosół z przepiórki nawet tej kupnej a kiedyś kupiłem takie hodowane w wolierze od pana który hodował je do układania psów pychota normalnie jak wspomnę to aż się w ślinie topie.