![]() |
Niedziela
05.09.2010nr 248 (1862 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Kwas chlebowy z chleba chrupkiego Autor: rales godzina: 21:20 Nikt nie zdolal mi pomoc, ale mam odpowiedz dla wszystkich zainteresowanych: kwas chlebowy na chlebie chrupkim smakuje normalnie!! Darzbor!! Autor: rales godzina: 21:34 ad zoil: Przepis mojej Babci. Ale Jej wychodzil wspaniale, a mi tylko tak sobie.. - suche pieczywo razowe zytnie 1 kg, - cukier wg uznania, ale nie wiecej, niz pieczywa, ja biore 0,75 kg, - rodzynki 100 gramow, - gozdziki kilka sztuk, - kilka kawalkow kory cynamonu, - imbir najlepiej swiezy, wg uznania, niektorzy lubia duzo, ja daje tylko kawalek wielkosci orzecha wloskiego, - laseczka wanilii, - kilka scinkow skorek pomaranczy - wazne, aby powachac przed zastosowaniem, czy nie czuc srodkami ochrony roslin albo nablyszczaczami.. I oczywiscie w razie jakichkolwiek podejrzen zrezygnowac, - duza cytryna, albo dwie male, z zastrzezeniem j.w. - drozdze piekarnicze, ostatecznie piwne 20 gramow. Na drozdzach winnych smak troche inny.. - 10 litrow wody. Chleb zalewam wrzatkiem i czekam do wystudzenia, potem dodaje cukier i drozdze, mieszam dokladnie i zostawiam na dobe w cieplym miejscu, moze byc naslonecznione. Po dobie przecedzam przez gaze, dodaje przyprawy i roztarta cytryne i przelewam do szczelnie zamykanych pojemnikow - moga byc butelki - i zostawiam w chlodnym miejscu na 3 doby. I juz!! UWAGA!! Butelki te beda zawieraly kwas chlebowy pod calkiem wysokim cisnieniem, jak wstrzasniety szampan - lepiej uwazac przy otwieraniu.. W Rosji, Bialorusi i Ukrainie kwas chlebowy sprzedawany z 'beczkowozow' na ulicach zawiera jest juz troche odgazowany!! Darzbor!! |