Czwartek
11.11.2010
nr 315 (1929 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Pigwa - kolor owoców

Autor: kedaT  godzina: 10:14
Podtrzymuję moją radę: pozostałe owoce zalej wódką i zapomnij o nich ( czytaj - zostaw do następnego zbioru) Za rok możemy poznać Twoją opinię o aromacie ,zapachu i smaku nalewu. Pozdrawiam DARZ BÓR

Autor: Makas  godzina: 13:39
kedaT Taki właśnie mam plan :) Pozdrowionka

Autor: vader2  godzina: 19:27
Ad Makas Co do koloru owoców pigwy, to rzeczywiście powinny być one cytrynowożółte, oczywiście kiedy są dojrzałe, ale w naszym klimacie nie wszystkie odmiany pigwy zdążą nabrać takiego koloru na drzewie przed pierwszymi przymrozkami. Generalnie najlepszą odmianą ze względu na kolor czy smak jest odmiana Bereczki, która( u mnie) zawsze pod koniec września pięknie się wybarwia na żółto i nie zmienia koloru miąższu pod wpływem pierwszych październikowych przymrozków, do tego ma piękny gruszkowaty kształt. Odmiana Leskowac( kształt jabłkowaty) też się wybarwia ale bardzo cierpi z powodu przymrozków nocnych i mimo, że owoce są piękne, żółte i nie opadają z drzewka, to miąższ owocu staje się szary, ciemnieje jakby został obity .Mam jeszcze pigwę odmiany Champion, która ma duże gruszkowate owoce, ale w naszym klimacie nie wybarwiają się one na żółto, pozostają zielone aż do opadnięcia po pierwszych przymrozkach.Mimo to nie tracą swoich właściwości i spokojnie można je użyć jako surowca do nalewek.