Wtorek
23.11.2010
nr 327 (1941 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Kociołek

Autor: Step2  godzina: 09:44
Jacu, dużo więcej niż Ty masz lat a na pewno więcej niz polujesz.... . Doskonale pamięta ziemniaczki z brytfanny żeliwnej, emaliowanej w Przysusze, robione w piecu chlebowym na posiłek dla całej rodziny zimową, wieczorową porą.... . Tego cudu świata nie będzie CI dane skosztować.....

Autor: Wiesławb  godzina: 14:03
koledzy proszę o przepis na zawartość kociołka dziękuję

Autor: KacpeR  godzina: 15:08
Kolego wiesławb zasadniczo to co wrzucisz i zalejesz bulionem, piwem czy winem będzie super. Ja narazie popełniłem kilka kociołków kupiłem w zeszłym roku z allegro z firmy castmarket (kociołem emaliowany klasa !!! ale trza sprawdzić stan kociołka bo raz dostałem z pogiętymi bolcami raz z odpryskiem emali) Dno wykładam słoniną albo skórą z boczku (najwyżasza temp. więc by się zbytnio nie przypiekło to daje te skórę) dalej kapusta na to ziewmniaki w grube plastry pokrojone marchew cebula mieso różne różniste w zależnośi od tego co się lubi, ja mięsko zawsze zamykam wczesniej na patelni i do kotła. Warstwy się powtarzają aż do końca przyprawić pomiędzy warstwami zalać bulionem trochę wina nie zaszkodzi i na ognisko...

Autor: Jacu  godzina: 21:27
Step2 Nie gotuj się tak kolego bo ci te ziemniaczki z parnika wykipią. Prawie wszystkie kociołki stojące w ognisku są produkowane z pokrywką dokręcaną lub na zatrzask. Wytwarzane z żeliwa po dokręceniu w czasie gotowania nadmiar pary pod ciśnieniem uchodzi i nie ma potrzeby wykładania kapustą lub trawą.

Autor: KacpeR  godzina: 22:23
no z tą trawą to lekkie przegięcie no chyba że jesteś w dziczy i nazywasz się Bear Grylls