Poniedziałek
29.11.2010
nr 333 (1947 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: kiełbasa

Autor: Reign  godzina: 07:14
Witam Miejscowi "wodni ekolodzy" z mojej miejscowości gdy znudziła się wędzona sieja a surowej bywał niemały nadmiar przekręcali tą rybę na kiełbasy. Trochę bluźnierstwo, ale matka potrzebą wynalazku...Choć spotkałem się z gorszym gdy nadpsute wędzone węgorze dziobały kury , cóż zmarnować się ma??? Darzbór Reign

Autor: burek92  godzina: 18:34
Ksawer dzięki za odpowiedz i wskazówki... DB a co do tatakarola to wiem co się w masarniach wyprawia i dlatego pytam o przepis, ponieważ mam do dyspozycji mięso z indyka, dziadek zna się na wyrobie wędlin lecz nie miał do czynienia z indykiem i mamy zamiar coś jadalnego stworzyć ;)

Autor: hurra_qwer  godzina: 20:50
Witam, Kolega Ksawer dobrze pisze, do wędlin drobiowych lub z dodatkiem drobiu - gałka muszkatołowa jest dobrym dodatkiem. Ogólnie - do kielbas "lekkich" i tak zwanych luksusowych też (ogólniej można powiedzieć tych jasno wędzonych, parzonych). Podobnie gorczyca. Kminek też - ale ostrożniej mnie ten ostatni kojarzy się ze smakiem kielbasek debreczyńskich - obowiązkowo z dodatkiem papryki. Pamiętajcie, że kiełbasa to nie zawsze w domyśle sucha "myśliwska" o trwałości pół roku i lepiej lub tzw. wiejska - koncentrat czosnku, pieprzu i majeranku, często niedopeklowana ;-). Za to jaki oddech! A co do doboru sitek, tak jak pisze Kolega albo inaczej - bardzo ładnie wygląda pierś indycza pokrojona krojona w kostkę min. 2x2cm(trochę dłużej się pekluje).