Sobota
20.08.2005
nr 020 (0020 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Nalewka z czeremchy  (NOWY TEMAT)

Autor: kedaT  godzina: 19:45
Zbliża się czas dojrzewania jagód czeremchy- zależy od regoionu wrzesień lub pażdziernik - przepis jakby na czasie. 1 kg jagód 1 litr spirytusu 70% 30 dkg cukru własciwie od 15 do 30 co kto lubi Umyte i wysuszone jagody wsypać do słoja, zasypać cukrem i zalać spirytusem. Trzymać przez 6 tyg. w zaciemnionym miejscu. Po tym okresie zlać zalew i przetrzymać przez 4 tygodnie do sklarowania i gotowe do degustacji. Nie robiłem jeszcze tej nalewki więc o smaku i zapachu oraz koloru nie mam pojęcia o czym Kolegom uprzejmie donoszę. Pozdrawiam DARZ BÓR

Autor: jurek123  godzina: 21:33
No to ze smakiem i zapachem będziesz miał niespodziankę jak zdegustujesz to opisz jak ci smakowało bo mnie średnio a właściwie żle.

Autor: Jeger  godzina: 21:52
ad. keda T Masz pewnie na myśli owoce czeremchy amerykańskiej, bo nasza rodzima czeremcha zwyczajna dojrzewa w czerwcu. Tą pierwszą łatwo zidentyfikować po błyszczących liściach. W rejonie gdzie mieszkam zdecydowanie więcej jest czeremchy amerykańskiej, bo był okres, kiedy masowo sadzono ją w zadrzewieniach, zwłaszcza śródpolnych na słabszych glebach. A swoją drogą ciekawe jak wyglądałoby porównanie nalewek z tych dwóch gatunków..:) DB Jeger