Wtorek
01.02.2011
nr 032 (2011 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: gulasz węgierski

Autor: wini  godzina: 13:32
iwona. Przetłumacz proszę , właśnie robię gulasz z dzika i do piątej minuty nic nie rozumiem. Tylko...giulasz , giulasz ... W innych przepisach: mięso przyprawic odstawic do chłodnego , otoczyc w mące i podsmażyć.Potem dusic z warzywami ( tak w skrócie).A TU jest odwrotnie...wszystko do "kupy razem"... No ale to kuchnia węgierska... Pozdrawiam. Smacznego.

Autor: iwona  godzina: 14:38
Po 20 latach nie wszystko rozumiem , ale z grubsza :robisz wszystko w jednym naczyniu, tylko po kolei jak na filmiku(cebukę zeszklić, do tego mięso razem podsmażyć, żeby cebuli nie spalić! , dalej warzywa i ziemniaki pocięte w kostkę , dodajesz wywar warzywny- tu duuużo papryki.Żadnej mąki.Sól, pieprz, czosnek , papryka sproszkowana .I to -to pyrkoli na małym ogniu :)) Na filmie gulasz był z polędwicy wołowej. Oni mają w sklepach taką fajną pastę gulaszową , szkoda, że u nas jej nie widziałam...

Autor: jurek123  godzina: 16:08
Byłem zdziwiony trochę tymi ziemniakami.Kiedyś mój zięć gotował taki gulasz w kociołku na wolnym powietrzu.Porządny gulasz jest z polędwicy wołowej.Gotowanie to dłuższa historia bo zeszło mu z pół dnia ale potrawa pyszna.Był to popis zięcia bo na co dzień raczej córka przyzwyczaiła ich do polskiej kuchni. Papryki na Węgrzech nie dodaje się tylko do ciasta choć mam poważne obiekcje ,poz tym do wszystkiego. Jadłem swojską wiejską kiełbasę czerwoną od papryki. Pozdrawiam

Autor: iwona  godzina: 18:17
jurek123 a może zdobędziesz od zięcia przepis na domowe salami :))) wiem , że potrafią . I taka pyszna kiełbaska segedyńska z papryką :)) Mimo dawania dużej jej ilości do farszu kiełbasianego-nigdy taka dobra nie wyszła:(

Autor: Desperado  godzina: 21:03
iwona Tutaj kupisz. (www.sklepwegierski.pl/index.php/catalog/category/view/order/position/dir/desc/id/14/) POZDR......