![]() |
Czwartek
10.02.2011nr 041 (2020 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Trwałość kiełbasy Autor: yogy godzina: 00:58 u mnie jedna kiełbasa zrobiona na krakowską wisiała chyba 1,5 roku... można nią było gwoździe wbijać, krojenie - tylko krajalnicą, albo siekierka ;) tylko siekierką ciężko chude plasterki kroić ;) Kiełbasa lepsza niż na świeżo, lepsza niż suszona 2-5 czy 6 tygodni ;) Wiele kiełbas u mnie tak wisi, na strychu. Niektóre i po 2-3 lata. Zazwyczaj robione na surowe, nie ma nic lepszego na ambonę, gryzie się to i gryzie, kiełbasy zbytnio nie ubywa, a smak, że ho ho ! Wczoraj właśnie zdjąłem szynki surowe zapeklowane ze strychu ;) Twarde jak skała, ale pyszniejsze niż świeże ;) Autor: Reign godzina: 20:43 Witam Wędzenie min. 4 h ale można i do 6h. Proces wędzenia w niskich temperaturach polega na wypieraniu wody z mięsa i zastepowaniu jej C02 wraz z frakcjami lotnymi z wytlewania drewna. Czyli im dłużej tym trwalej... DB Reign |