Wtorek
15.02.2011
nr 046 (2025 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Dania z dzikiego królika

Autor: Simo Hayha  godzina: 20:55
Kocie mnie ostatnio mój kolega uraczył zacną potrawą-królikiem w śmietanie.palce lizać:)Co mnie ujęło w niej to połączenie śmietany i czosnku.Wspaniały smak i niezapomniane doznania kulinarne -polecam

Autor: Ksawer  godzina: 23:29
rarog72 Kawałki królika, sprawione zamarynuj w czymś takim : 4 łyżki oleju, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka musztardy miodowej, łyżeczka zielonego pesto, 1-2 łyżeczki pasty paprykowej lub ostrego ajvaru, łyżeczka cukru, 3 ząbki czosnku, 1/2 cebuli -wszystko razem zblendowane do stanu konsystencji śmietany. Niech mięso poleży w tym 24 h. Kawałki królika obsmaż następnie na rumiano na oliwie z dodatkiem masła. Przełóż do rondla, podlej bulionem (nawet takim z kostki) i półsłodkim białym winem w proporcji 1/3 - 2/3. Na tym etapie dodaj 2 łyżeczki ziół prowansalskich. Po pół godzinie dodaj 2 spore cebule pokrojone w "piórka". Pod koniec duszenia przyda się dołożyć 2-3 gałązki świeżego rozmarynu. Odparuj powstały sos aż zgęstnieje - dodaj do niego masła i 2-3 zmiksowane śledziki anchois. Uduszone kawałki królika podawaj na grzankach z ciemnego, razowego chleba, posmarowanych masłem czosnkowym, polej sosem, który nie musi być wcale taki gęsty jak kisiel. Do tego sałatka: 3 duże zielone "marketowe" ogórki, obierz ze skórki, wywal miąższ z pestkami i pokrój w takie słupki 0,5x0,5x 7-8 cm. Posól i odstaw do lodówki na 4-5 godzin. Odsącz dokładnie z wody, która pojawi się w naczyniu. 4-5 kapeluszy boczniaków pokrój w podobny sposób na takie słupki/paski, posól, popieprz i usmaż na oliwie z masłem, kiedy wystygną dodaj do ogórków. Dosiekaj do nich w piórka 2 średnie czerwone cebule, szczypiorek, i 1-2 małe papryczki chili, pozbawione wcześniej pestek. Całość dosól, popieprz, potraktuj cukrem i octem ryżowym lub delikatnym białym octem winnym. Wsadź do słoika/szczelnego naczynia - te sałatke robisz też "dzień przed"...Podobnie jak królik w marynacie powinna dobę dojrzewać w lodówce. Proste co nie ? PS Solenie mięsa możesz pominąć bo i w pesto i w paście paprykowej i anchois soli jest sporo. Smacznego i DB

Autor: Ksawer  godzina: 23:46
ad Simo Hayha. czytam aktualnie "Białą Śmierć". Niezła lektura. DB Ksawer