![]() |
Niedziela
21.08.2005nr 021 (0021 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Nalewka z miodu Autor: Prawnik godzina: 00:14 Ad.Kłysz Jestem jak najbardziej za tym, aby na naszym łowieckim forum każdy mógł pisac o wszystkim co go interesuje,dlatego też uwazam wszelką krytykę za pozyteczna chyba ze przekracza ona zasady przyzwoitości, rzeczywiscie czytajac niektore posty wystarczy "no comment"-:) Wypełniajac miejsce w profilu wpisałem te rzeczy aby nikt nie zarzucił mi ze przygotowujac artykuly do portalu nie mam zielonego pojecia o tym co pisze,a na wiecej zabraklo mi miejsca:( Pozdrawiam Autor: wsteczniak godzina: 00:34 wseczniak to by napisał "aszybka" - wot szto ! (gdzieś się szlajał na lektoratcie z ruskiego ?) Prawnik - nooooooooooo dzięki. Na optykę wszystko gra. Tylko jak w miodóweczce tak namieszasz jak w profili - choleras wie czy to się da pić ? Może Panbócek wsród prawników też paru zdolnych umieścił. Mogło paść i na Ciebie. Ale jak tak często będziesz pisał - z mety oldkryjemy, jak Ci coś nie wyjdzie. Autor: Prawnik godzina: 00:37 Ad.wsteczniak Jak zrobie nalewkę i po niej będę pisał no każdy odkryje-:) Autor: Alus godzina: 00:47 ad.wsteczniak Da, Ty (możet być Wy) praw. Kanieczno "aszybka" a nikagda aszypka. Prawilno. Zdarowia żełaju i pazdrawlaju. DB Autor: Wojtek godzina: 00:56 Witam I cóżem ja był i narobił? DB Autor: Prawnik godzina: 01:04 A chodziło tylko o przepis na nalewke..... DB Autor: Wojtek godzina: 01:12 Witam No tak, o to chodziło lecz ..... aaa co mi tam, ide se zobaczyć co nowego w karabinach ili butach słychać. DB Autor: wsteczniak godzina: 01:35 Da toczno - haspadin pałkownik ! A dla Tebja, ja - ty. Tak - po naszemu - kombinuję, czy jak tej, prawniczej miodówki " pa rumeczkie wypijom, izwiestno szto s nowa nalejom " ??? Paka ! Autor: Prawnik godzina: 02:01 Szto ja uwidiol wsio rebiata po ruski rozgawariwajet, oczien choroszo Ad.wsteczniak ty choroszo skazal wypijom i nalejom-:) Pazdrawlaju Autor: Alus godzina: 02:14 ad. wsteczniak Nu, tak priekrasno. Jab szcziotał na siebia. Tolka eto dajet 100 pracentow szto wypiom po stakańczyku i to nie po odnom. Paka Gałubczik. Autor: wsteczniak godzina: 13:54 Prawnik'u - a jak już wypijem, myślisz, że zdążymy jeszcze nalać ? Nie ściemni się zupełnie ? Autor: Kłysz godzina: 14:48 No dobra Panowie, my tu gadu-gadu a trunek nie wyszedł jeszcze poza fazę życzeniową. Wróćmy do meritum: Miodówka - 2 litry 0,52 kg miodu pszczelego 360 ml mocnego naparu kawy ( ja robiłem też z mocnej kawy rozpuszczalnej ) 2 łyżeczki cynamonu 0,75 l wódki czystej 45% 0,45 l rymu złocistego Zagotować miód z cynamonem, dodać napar kawowy, wlać alkohole, ostudzić i odstawić pod przykryciem. Po miesiącu przecedzić i rozlać do butelek. Miodówka ma barwę brunatną, smak miodowy z akcentem korzennym. Celem poprawy dynamiki można zamiast wódeczki dodać spirytusu 70 % Smaczego życzę. Autor: Kłysz godzina: 15:05 No i może jeszcze to, ale powiem szczerze, że tego nie popełniałem :-) Nalewka litewska Pasikonik - 1,8 l 1/4 litra miodu pszczelego 3 łyzki stołowe płatków róży ogrodowej 1 łyżka stołowa posiekanej ruty 1 łyżka stołowa liści mięty pieprzowej po 1 łyżeczce gałki muszkatołowej, imbiru i goździków 1 litr spirytusu 70% 0,7 l. syropu cukrowego 100 ml soku cytrynowego W małym gąsiorku zalać płatki róży sokiem cytrynowym, dodać pozostałe przyprawy i wlać spirytus, zamieszać, zamknąć szczelnie naczynie i odstawić na 3 tygodnie. Następnie nalew przecedzić, wlać do gorącego syropu cukrowego, zamieszać, ponownie przecedzić, rozlać do butelek i odstawić minimum na 3 miesiące. Zawartość cukru powinna wynosić około 40%, ale myślę, że warto to samemu przetestować. Cierpliwości życzę - Kłysz Autor: Zbyszek godzina: 20:38 Ad. Prawnik Czyżbyś chciał stworzyć taką naleweczkę na konferencię o łowiectwie i UE , jeżeli tak to spiesz się bo taka naleweczka aby były naprawdę perfekcyjnie wspaniała w smaku musi mieć okres leżakowania minimum 5 miesięcy. Jest super naleweczka z miodem pszczelim i wiśniami , ale przepis opublikuję tam gdzie jest jego miejsce. DB. Autor: Prawnik godzina: 22:58 Ad. Kłysz Dzięki za przepisy. Ad. Zbyszek Wyrobie sie wczesniej,zanim upłynie 5 miesięcy:) |