Sobota
18.06.2011
nr 169 (2148 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Płatki dzikiej róży

Autor: marcino  godzina: 00:06
można też płatki róży przesmażyć z cukrem - dawno temu robiłem coś takiego - dużo roboty, mało wyrobu - cukier krystalizuje i wszystko trzeba skrobać bo twarde to to jak diabli ale żeby się od słoika oderwać trzeba mieć naprawdę silną wolę:) - rewelacja do herbatki pozdr

Autor: Ksawer  godzina: 01:33
Znajoma robi wyśmienitą nalewkę z płatków, to jest fenomenalny jak dla mnie napitek. Wiem, że płatki zalewa białym winem, potem doprawia/wzmacnia spirytusem, Jak chcesz to dowiem sie receptury. Ja nie mam ni cierpliwości ni czasu na takie specjały. Od niej co roku flaszke mam. DB Ksawer

Autor: pięta  godzina: 12:11
Kolego " Ksawer " bezwzględnie zapytaj o cała recepturę i proszę Nam tu ja" zapodac" z góry dzięki DB

Autor: wini  godzina: 16:35
hurra_gwer. Moja babcia , mama i małżonka robi bez cytryny iiiiiiii palce lizać do pączków .( Cukiernia Blikle na tłusty czwartek zawsze robi pączki z nadzieniem z róży.Jak w innych terminach - nie wiem). Mirek Grab. Tak . Obcięcie tych białych części polepsza smak . Ile z tym roboty ...... , ale warto.Nożyczkami po dwa , trzy płatki idzie szybko . Potem - to już tylko utrzeć i.....i. do słoiczka. Z reklamówki ca 5 l płatków wyjdzie z 3 słoiczki po małej musztardzie. Pozdrawiam życząc wytrwałości przy zbieraniu i obcinaniu.

Autor: Krakers70  godzina: 23:23
Ja słyszałem od mojej ciotki o syropie z płatków róży jadalnej (ta mocno pachnąca z różowymi, lekko karbowanymi płatkami to ponoć właśnie róża jadalna, a nie dzika). Płatki gotowała z cukrem, czy jakoś tak. Ten syrop służył później do wzmacniania smaku konfitury z owoców róży i do wszelakich wypieków. Tak sobie myślałem, że może też być świetny do aromatyzowania nalewek (bo sam w sobie jest zbyt intensywny), niestety ciotka umarła i jakoś później sam nie próbowałem.