Piątek
05.08.2011
nr 217 (2196 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: "piąta cwiartka' - grasica  (NOWY TEMAT)

Autor: rales  godzina: 10:02
O daniach z narogów napisano na portalu mnóóóstwo, ale dominuje wątróbka i nerki, z rzadka coś innego. Stąd moje pytanie: co robicie z grasic?? Osobiście podaję je smażone lub pieczone, albo z kaszą gryczaną i sosem grzybowym, albo na grzankach. I to z reguły cielęce - jakoś trudno nazbierac mi odpowiednią ilośc grasic z dziczyzny.. Darzbór!! Smacznego!!

Autor: Janusz2  godzina: 11:13
Grasicy jeszcze nie próbowałem, "cuś" takiego nawet nigdy w sklepie nie widziałem, ale na zdjęciach (www.stockfood.pl/results.asp?txtkeys=Grasica%20cieleca&lstformats=01) po przyrządzeniu wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam Janusz

Autor: Kocisko  godzina: 12:32
Szpik najczęściej( okazyjnie) gotowany. Z "rosołu". Natomiast mój kolega przyrządza znakomity gulasz z narogów. Starannie oczysczone/obkrojone i pokrojone w nieduże kawałki narogi obgotowywuje we włoszczyźnie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Potem kroi na drobno i smaży z cebulką tak jak przeciętny sos/gulasz się robi. I dodaje mnóstwo przypraw: dużo świeżo mielonego pieprzu czarnego, papryka suszona słodka i ostra, majeranek, rozmaryn itd. Dusi podlewając wodą a na koniec zaciąga wodą z mąką. Naszym zdaniem( tych co jadali różne wersje w jego wykonaniu) najlepszy jest mocno pikantny i podawany bardzo gorący.