Wtorek
16.08.2011
nr 228 (2207 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: plesń - a nalewka  (NOWY TEMAT)

Autor: Wrobel  godzina: 16:13
witajcie zasypałem słoiki z jeżynami cukrem i kilka z miodem i cukrem - w 2 na wierzchu wytworzyła sie pleśń - co robić ? a po ilu dniach zalać spirytusem

Autor: jurek123  godzina: 19:18
Kiedyś gospodynie jak im coś takiego się przydarzyło starały się pleśń zebrać a resztę przegotować i szybko zużyć. Tobie pozostaje chyba to po prostu wyrzucić bo zalewać spirytusem bym się nie odważył. .Pozdrawiam

Autor: sokal82  godzina: 21:25
Witam, niektóre pleśnie (już dawno musiałem znać gatunki chyba niektóre Aspergillus sp. i Penicillium sp.) wytwarzają ochratoksynę A oraz afltatoksyny. Pierwsza powoduje nowotwory a druga o ile pamiętam uszkadza wątrobę. Przy tym obie są bardzo odporne na czynniki zewnętrzne. To co pamiętam na pewno to że spleśniałego jedzenia nie da się nijak uratować nawet jeśli pleśń jest tylko z wierzchu. Nie twierdzę bynajmniej że każda pleśń jest groźna ale przy takim zagrożeniu nie warto ryzykować. Radzę pogodzić się ze stratą nalewki, łatwiejsze to niż pożegnanie z wątrobą czy nerką ;)

Autor: Kubczasty  godzina: 23:07
Tyle już tutaj pisaliśmy, ze najlepiej zalewać owoce roztworem spirytusowym, a później dopiero zasypywać cukrem.....w takim przypadku raczej nie ma mowy o pleśni no ale cóż, człowiek uczy się na błędach ;) Owoce radziłbym wyrzucić. DB !