![]() |
Piątek
06.07.2012nr 188 (2532 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: orzechy powoli dochodzą Autor: richie godzina: 15:01 Witam serdecznie Rozmowa zeszła na boczne tory Mam Pytanie kiedy zrywać orzechy na nalewkę - w jakiej fazie wzrostu muszą być? pozdr DB Autor: .Marek Bublej. godzina: 15:17 Sugeruję zrywanie orzecha najdalej do pierwszej połowy lipca, potem własciwości orzecha włoskiego zmieniają sie, wewnetrzna otoczka orzecha może być bardziej goszka i zasadniczo zmienia barwę z jasnej białej z przełamaniem żółci na jasno beżową. No cóż wybór okresu zbioru i tak pozostaje w gestii osoby chcącej wykonać nalew a zapewniam że ten szczegół nie wpływa aż tak zasadniczo na smak, najważniejsze by zbioru dokonać w lipcu. Pozdrawiam DB |