Piątek
06.07.2012
nr 188 (2532 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: orzechy powoli dochodzą

Autor: richie  godzina: 15:01
Witam serdecznie Rozmowa zeszła na boczne tory Mam Pytanie kiedy zrywać orzechy na nalewkę - w jakiej fazie wzrostu muszą być? pozdr DB

Autor: .Marek Bublej.  godzina: 15:17
Sugeruję zrywanie orzecha najdalej do pierwszej połowy lipca, potem własciwości orzecha włoskiego zmieniają sie, wewnetrzna otoczka orzecha może być bardziej goszka i zasadniczo zmienia barwę z jasnej białej z przełamaniem żółci na jasno beżową. No cóż wybór okresu zbioru i tak pozostaje w gestii osoby chcącej wykonać nalew a zapewniam że ten szczegół nie wpływa aż tak zasadniczo na smak, najważniejsze by zbioru dokonać w lipcu. Pozdrawiam DB