![]() |
Piątek
06.07.2012nr 188 (2532 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: CUKINIA. Autor: Szorstki_Yamol godzina: 12:44 A propos tej marmolady z róży to te płatki warto pozbawić tej środkowej białej części, która jest twarda i może dawać posmak goryczy, trochę roboty ale warto ... Można jeszcze inaczej bardziej tradycyjnie, makutra i bawimy się w ucieranie płatków z cukrem w towarzystwie cytryny i alkoholu... do słoiczka przesypane cukrem a zimą paczki.. pączki... palce lizać..Pozdrawiam wszystkich Łasuchów Autor: Krakers70 godzina: 22:01 Młode cukinki są świetne do grillowania razem z papryką (tą najwcześniejszą - żółtą), młodą cebulką pokrojoną w ćwiartki i pieczarkami. Przed grillowaniem skrapiasz towarzystwo oliwą z oliwek, do której 2-3 dni wcześniej wdusiłaś czosnek i dodałaś tymianku albo ziół prowansalskich. Potem zamykasz to w takiej siatce-klatce do grillowania warzyw, stawiasz na ruszcie i mieszasz przez potrząsanie raz na jakiś czas. Fajna rzecz do grillowanej karkówki albo kiełbasek zamiast chleba czy ziemniaków. Na szaszłyki młoda cukinia też będzie świetna. Warto też zahodować kilka sztuk na cukinię nadziewaną. Niech rośnie aż będzie miała 40-50 cm, zrywasz ją, przecinasz wzdłuż na pół, wydrążasz nasiona, każdą połówkę solisz, smarujesz oliwą, sypiesz ulubione zioła i wkładasz farsz jak do kotletów mielonych. Pieczesz w piekarniku, a potem do tego sos pomidorowy, albo grzybowy. Jeżeli chcesz mieć cukinie na zimę, musisz przetrzymać je do ostatniej chwili przed przymrozkami, aż będzie miała grubą skórkę, potem odetnij ją zostawiając możliwie długą szypułkę. Wytrzyma w piwniczce do Bożego Narodzenia albo i dłużej, zależy od odmiany. Bardzo lubię cukinię, jest moim zdaniem niedocenianym warzywem. Ps. Młode cukinki do 30 cm wcinasz ze skórką i nasionami - wszystko jest miękkie.Starsze trzeba będzie obrać. Kwiatki są smaczne ale tylko żeńskie, można nimi dekorować sałatki i surówki. Pozdrawiam |